Hej då säger vi till uttryck som anti-aging och wellness.
Nu är det longevity som gäller.
För det räcker inte längre att se ung och frisk ut, man ska helst vara det också, länge. Det gäller att hejda åldrandet och helst av allt – stoppa döden. Eller för att citera det mantra som de hängivna anhängarna av denna filosofi har som motto – ”don’t die”.
Det är också titeln på en dokumentär om den stenrike amerikanske entreprenören Bryan Johnson (finns på Netflix). En 47 år gammal man som lägger ner miljontals dollar på att inte dö.
Han betraktar det som ett krig han vill vinna. Som han uttrycker saken: ”Vi slåss för friheten att existera så länge vi vill”.
Bryan Johnson säger sig vara ”jordens mest hälsosamma person” och hävdar att han vridit tillbaka sin ”biologiska ålder” med flera år.
För dem som blir sugna på att följa i hans spår har han skapat sajten Blueprint där man kan följa hans resa, få tips och – naturligtvis – köpa kosttillskott.
Det finns en hel del som tvivlar på att detta funkar. Men, det finns förvånansvärt många (företrädesvis mogna män) som får något längtansfullt i blicken när hans namn nämns.
Själv har jag hamnat i konversationer där jag till en början trott att killarna pratat hängivet om sångaren i AC/DC (Brian Johnson), innan jag fattat att samtalet handlat om blodplasma, syrgasbehandlingar och ljusterapi.
Men även om Bryan Johnson är extrem i sin strävan efter evigt liv, har idén om att leva längre och friskare sipprat in också i skönhetsbranschen där just longevity har blivit ett nytt så kallat buzzword.
Skönhetskliniker börjar mer och mer anta formen av rymdstationer med mätinstrument och kapslar för behandlingar som ska främja livslängden
Under 2010-talet var det wellness som fick folk att spendera pengar på välgörande spabehandlingar, massage och dyra hudvårdsprodukter med eteriska oljor. Det var också wellness som fick Gwyneth Paltrow att bli rik som ett troll på sitt företag Goop. Somliga kanske minns de ägg av jade som hon lanserade, gjorda för att stoppa upp i muffen för att främja ”chi, hormonbalans och feminin energi”.
Men nu är det alltså longevity som trendar. Och mycket märkligt går att sortera in under den rubriken.
Flera skönhetsmärken har börjat lansera hudvårdsprodukter med hjälp av uttryck som skin longevity. I stället för att betona de ytliga effekter som krämer kan ge, understryker man hur dess ingredienser kan främja hudens hälsa i längden.
Skönhetskliniker börjar mer och mer anta formen av rymdstationer med mätinstrument och kapslar för behandlingar som ska främja livslängden.
Här i Sverige kommer till exempel kliniken The Faculty att erbjuda ett ”longevity koncept med HBO (Hyperbaric Oxygen)” under våren.
Det innebär att man med hjälp av en mask över näsa och mun andas in 95 procent syrgas i en specialbyggd kammare med ett övertryck på 2.0 atmosfärer, vilket motsvarar trycket vid tio meters vattendjup.
Konceptet är inte nytt i sig. Det har länge använts inom sjukvården för att behandla kronisk inflammation och underlätta läkning av sår.
Men här betonas att det finns omfattande medicinsk dokumentation som talar för att HBO har ”en positiv inverkan på åldersrelaterade faktorer” – varmed man hänvisar till grundaren av don’t die-rörelsen, Bryan Johnson.
Inget fel med att vilja känna sig ung och frisk så länge det går.
Frågan är väl bara om man vill lägga ner pengar och tid på att inte försöka dö, eller leva medan man kan.
Läs fler krönikor av Susanne Ljung