Ulrika Heie (C) är inte bara riksdagsledamot sedan 2006. Hon är även ordförande i trafikutskottet, infrastrukturpolitisk talesperson och snart andre vice partiledare i Centern – om valberedningen får som den vill.
Dock håller hon sig inte till cyklar och järnvägar. Hon är även djupt engagerad i den grupp som anser sig lida av elöverkänslighet och har skrivit flera motioner under årens lopp.
Den senaste är från november 2022. Där menar hon att livsutrymmet för elöverkänsliga håller på att försvinna när nya mobilmaster byggs, kritiserar att vården inte erbjuder strålningsfria miljöer och beklagar att elöverkänslighet inte erkänns ”som den sjukdom det faktiskt handlar om för den som drabbas”.
Det låter kanske behjärtansvärt. Kruxet är att elöverkänslighet inte är en erkänd diagnos – och att det finns goda skäl för det – så besvären bottnar i andra orsaker.
Eller för att citera Strålsäkerhetsmyndigheten: Det finns inga vetenskapligt säkerställda hälsorisker med elektromagnetiska fält om gällande referensvärden respekteras. Samma besked kommer från Socialstyrelsen, som följer WHO:s rekommendationer.
Icke desto mindre har Ulrika Heie, som också är ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan, tidigare pratat om att inrätta lågstrålande zoner i alla kommuner och sagt att det behövs mer pengar till forskning på området.
Den motsättningen borde valberedningen rimligtvis ha tagit upp när den letade efter skelett i kandidaternas garderober.
Nu framhåller hon dels att det fanns mycket på 1960- och 70-talet som man inte tyckte var farligt då, men som senare har visat sig vara det. Dels att politiken ska grunda sig i forskning och beprövad erfarenhet, vilket står i rak motsats till krav på exempelvis lågstrålande zoner och strålningsfria miljöer på sjukhus som är högst ovetenskapliga lösningar på mer komplex problematik.
Det här är mycket besvärande för Centerpartiet. Inte minst eftersom tillträdande partiledare Anna-Karin Hatt – som Heie alltså ska ha ett nära samarbete med – i måndags lyfte klimatet som en av de viktigaste frågorna att driva i sin nya roll. Alltså ett område där teknisk och naturvetenskaplig forskning är avgörande, samtidigt som desinformation och faktaförnekande är vanligare än inom något annat politiskt fält.
Den motsättningen borde valberedningen rimligtvis ha tagit upp när den letade efter skelett i kandidaternas garderober. Men Ulrika Heie säger sig inte ha fått några frågor alls om sin inställning till elöverkänslighet.
Det är dags för Centerpartiet att ställa dem nu.
Läs mer:
Susanne Nyström: Åkessons snack om Trump visar att man aldrig kan lita på att politiker ljuger
Susanne Nyström: Vad skulle du svara på frågan om varför det är möss i matsalen?
Susanne Nyström: En utmattningsdiagnos är det sista stressade småbarnsmammor behöver