Det går dåligt för företaget. Därför har ledningen bestämt sig för att dra in på kaffe och toalettpapper. Den som blir fikasugen eller behöver besöka toaletten på arbetstid får alltså från och med nu stå för förnödenheterna själv.
Hål i huvudet, är nog de flestas reaktion. Och det är troligtvis den känslan som reklammakaren vill åt.
För det här är inte ett verkligt scenario, utan en fiktiv beskrivning i ett reklaminslag, som får lyssnaren att himla med ögonen åt dumsnålheten – för många en helt otänkbar situation.
För andra är absurditeten redan ett faktum. Åtminstone till hälften.
Enligt Tidningen Visions kartläggning måste anställda i cirka en fjärdedel av Sveriges kommuner och i en av regionerna betala för kaffe på arbetsplatsen (19/5). Alternativt ta med sig en termos.
Som långsiktig personalpolitik är det hål i huvudet.
Förklaringarna till varför varierar. Men i Pajala, där kommunfullmäktige i våras klubbade igenom ett slopande av gratiskaffet, är syftet att spara 300 000 kronor om året. En stor summa, menar en facklig representant, med tillägget att det nog dock inte är rätt sak att spara på.
Nej, det är ju inte det. Inte ens för en kommun som går med mångmiljonunderskott och därför måste skära ner och planera om på både längden och tvären. I alla fall inte om offentliga verksamheter vill vara attraktiva arbetsgivare framöver, i en tid när det ofta är svårt att rekrytera till bland annat barn- och äldreomsorgen.
I det läget, när kommunerna vet att de sannolikt aldrig kommer att vara löneledande även om ersättningen givetvis ska vara konkurrenskraftig, är det möjligtvis en kortsiktig vinst att inte bjuda de anställda på några släta koppar kaffe. Som långsiktig personalpolitik är det däremot hål i huvudet.
Läs mer:
Susanne Nyström: Småbarnsmammor ”fuskar” i förskoleracet – men inte på det sätt som många tror
Susanne Nyström: Moderaterna sa att de skulle effektivisera biståndet – nu göder de sin kompis