Forenede care är inte bara ett familjeägt omsorgsföretag, vilket man framhäver på sin hemsida. Det är även tredje störst i Sverige när det kommer till att driva äldreboenden.
Nu visar DN:s granskning på oacceptabla brister. Det handlar exempelvis om för låg bemanning och dålig omsorg. Möss och råttfällor i lokalerna. Och i höstas beskrev personalen på ett boende arbetsplatsen som ”ett hemsökt hus i en skräckfilm”.
Det har gått så långt att företaget har krävts på viten. Och en del avtal har rivits.
Vad har då Forenede cares vd, Madeleine Lundström, att säga till sitt och företagets försvar?
Ingenting.
I stället får tidningens reportrar mejl från marknads- och kommunikationschefen, Roy Sundvall, som dock inte svarar på specifika frågor – exempelvis om mössen. Han nöjer sig med ett generellt uttalande, bland annat om att en liten del av verksamheten haft utmaningar och att DN skapar en missvisande bild.
Det duger inte som svar.
Oavsett om ett äldreboende drivs i privat eller kommunal regi betalas omsorgen med skattepengar – alltså av oss alla. Det är samma lagar och regler för kvalitet för samtliga. Och det minsta invånarna kan förvänta sig av en aktör som hanterar deras pengar är ordentliga svar.
Det gäller inte bara inom välfärden. Med makt följer ansvar och då ingår att bemöta kritik i medierna, som fungerar som allmänhetens förlängda arm, vilket många höjdare inte vill kännas vid.
Det är viktigare att förklara varför det är möss i lokalen
Mediechefer vittnar om att makthavare allt oftare duckar ansvarsutkrävande intervjuer. Och i den mån de svarar sker det inte sällan skriftligt, vilket försvårar möjligheten att ställa relevanta följdfrågor (SVT 22/11 -23).
På så sätt är det kanske inte konstigt att vd:arna för Första till Fjärde AP-fonderna har nekat att ställa upp i muntliga intervjuer med SVT. Men det betyder inte att det är acceptabelt att de vägrar att förklara varför de gått runt förbudet mot att köpa onoterade aktier direkt – för att satsa pensionspengar i Northvolt – vilket enligt SVT slutade med att 5,8 miljarder kronor försvann (SVT 7/4).
Samma sak gäller statsråd som nobbar de mest kunniga reportrarna inom sitt ministerområde. Eller när folkvalda politiker säger nej till att kommentera granskningar, men ja till ”enkla” sammanhang, som samtal med influerare.
För visst är det både kul och tryggt att breda ut sig utan mothugg. Men det är viktigare att förklara varför det är möss i lokalen.
Läs mer:
Susanne Nyström: En utmattningsdiagnos är det sista stressade småbarnsmammor behöver
Susanne Nyström: Alla attackerar kriminella – vem bryr sig om deras barn?