Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

”Gröna” stålverket Stegra ska lära av Northvolts misstag

juni 11, 2025

Folkbildning och livsglädje i fokus för årets Sommarpratare

juni 11, 2025

Damernas EM-trupper mindre än herrarnas – får skadade Rolfö plats?

juni 11, 2025

Hajgalen psykopat med humor får ”Dangerous animals” att flyta

juni 11, 2025

Flera spelare utan klubb – här är status för EM-veteranerna

juni 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Sushi och smörgåstårta förgiftade flest
Sverige

Sushi och smörgåstårta förgiftade flest

NyhetsrumBy Nyhetsrummaj 14, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Det är framför allt norovirus, som också orsakar vinterkräksjuka, som låg bakom de flesta rapporterade fallen av matförgiftning under perioden. Totalt sett orsakade viruset 2 308 sjukdomsfall.

Sushi, smörgåstårta, skaldjur och ostron är några av de livsmedel som pekas ut som vanliga orsaker till matförgiftning. I de flesta fall ska smittspridningen ha orsakats av att smittade personer hanterat maten.

Andra fall kopplas till att fler utbrott med cryptosporidier och lektiner i vegetabilier som frukt, grönsaker och baljväxter inträffade under perioden.

I 45 procent av de rapporterade fallen gick det inte att spåra orsaken till smittan.

”De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka”, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Antalet rapporterade fall har minskat totalt sett jämfört med föregående femårsperiod, något som Livsmedelsverket bland annat härleder till restriktionerna under pandemin.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Hotas av utvisning – kan tvingas lämna begravda dottern

Sverige juni 11, 2025

Hög chef i Göteborgs stad tvingas bort efter vanvårdsskandal

Sverige juni 10, 2025

Trots brister – förnyat förtroende för Cevita care

Sverige juni 10, 2025

MSB i stormöte efter överbelastningsattacker mot SVT

Sverige juni 10, 2025

Nio av tio lärare kritiska till vinstuttag i skolan

Sverige juni 10, 2025

Löfte från S: Bättre patientsäkerhet i Stockholm

Sverige juni 10, 2025

Utpekad skytt döms till livstids fängelse efter dubbla våldsdåd

Sverige juni 10, 2025

Regeringen vill ha mer makt vid kriser – avser ändra grundlagen

Sverige juni 10, 2025

Arbetsförmedlare gjorde inte sitt jobb – får löneavdrag

Sverige juni 10, 2025

Redaktörens Val

Folkbildning och livsglädje i fokus för årets Sommarpratare

juni 11, 2025

Damernas EM-trupper mindre än herrarnas – får skadade Rolfö plats?

juni 11, 2025

Hajgalen psykopat med humor får ”Dangerous animals” att flyta

juni 11, 2025

Flera spelare utan klubb – här är status för EM-veteranerna

juni 11, 2025

Nattligt utegångsförbud i centrala Los Angeles

juni 11, 2025

Senaste Nytt

Följ partiledardebatten i riksdagen

juni 11, 2025

Flanören: Jag önskar att jag hade lagt alla de timmarna på något annat

juni 11, 2025

Rapport: Svårare att avgöra om dödsoffer är civila eller stridande

juni 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?