Efter att Tidöavtalet offentliggjorts kom intern kritik i Liberalerna mot innehåll som informationsplikt, utvisning på grund av bristande vandel och tiggeriförbud. Genom att lägga frågorna i utredningar sköt partierna de svåra förhandlingarna på framtiden. Men nu börjar det dra ihop sig.
Under hösten och i början av nästa år väntas flera av utredningarna bli färdiga. Det rör sig om frågor där det finns en spricka mellan framför allt två av regeringssamarbetets partier – Liberalerna och Sverigedemokraterna – och som nu måste lösas ut i god tid inför nästa val. DN har tidigare rapporterat om att Sverigedemokraterna är stressade över att inte hinna leverera i några av sina viktigaste frågor inför valet 2026.
Och på vissa håll i Liberalerna bubblar det redan av oro.
Anton Holmlund, nyvald ordförande för Liberala ungdomsförebundet, säger till DN att det viktigaste är att politik som går på tvären med ”frihetliga värderingar” inte går igenom.
– Intentionerna bakom förslagen om tiggeriförbud, angiverilag, återvandringsbidrag och vandelslagstiftning är främlingsfientliga och visar att Tidöpartierna hellre försöker sopa utsattheten under mattan än löser problemen på riktigt. Liberalerna borde aldrig tolerera så ynklig politik, säger han.
Hans partikollega Karin Karlsbro, som är partiets EU-parlamentariker, anser att det finns ett starkt motstånd i partiet mot flera av förslagen.
– Under den här hösten ställs sakfrågorna på sin spets. Jag utesluter inte att vi kommer få se ytterligare exempel på att man blottlägger bristerna i Sverigedemokraternas förslag och att det kommer falla ganska platt, säger hon och syftar på utredningen om återvandring som nyligen offentliggjordes.
Karin Karlsbro hoppas nu att det egna partiet kan visa att man kan påverka de andra i Tidösamarbetet i de kommande stridsfrågorna.
– Det är tid för Liberalerna att visa stake och visa att vi gör skillnad. Vi ska inte bidra till att genomföra ogenomtänkta förslag som egentligen bottnar i SD:s hårda retorik. Det är Liberalerna som sitter i regeringen, inte Sverigedemokraterna, säger Karin Karlsbro.
Informationsplikten
Informationsplikten, av kritikerna kallad angiverilagen, hör till en av de mest omdebatterade delarna av Tidöavtalet. Utredningen ska ta fram förslag på hur anställda i kommuner och myndigheter kan bli skyldiga att meddela Polismyndigheten samt Migrationsverket när de träffar på personer som vistas i landet utan tillstånd.
Syftet är att göra det svårare att leva illegalt i Sverige men förslaget har mött kraftig kritik inte bara från oppositionen utan också yrkesgrupper, människorättsorganisationer och fackförbund. I Tidöavtalet står det att undantag från plikten ska utredas, till exempel när det gäller det som benämns som ”ömmande värden” i sjukvården.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson förutsätter undantag för sjukvården och kräver det även för skolan.
Utredningstiden har förlängts i omgångar och den ska nu vara klar senast den 29 november 2024.
Utvisning på grund av bristande vandel
Tidöpartierna har låtit en utredning titta på om bristande vandel kan utgöra skäl för utvisning.
Som exempel nämns association med kriminell organisation, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer eller i övrigt konstaterade ”anmärkningar i fråga om levnadssättet”.
Förslaget om utvisning på grund av bristande vandel har kritiserats för att kunna bryta mot EU-rätt, grundlag och konventioner. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), har tidigare varit kritisk till att prostitution skulle utgöra en av grunderna för vandel.
Utredningen väntas vara klar senast i januari nästa år.
Tiggeriförbud
En av punkterna i Tidööavtalet handlar om att ett nationellt tiggeriförbud ska utedas. För- och nackdelar ska prövas mot varandra och en jämförelse mellan ett system med kommunala förbud och nationellt förbud ska göras.
Här har två av Liberalernas riksdagsledamöter, Anna Starbrink och Lina Nordquist tidigare sagt att de kommer att rösta nej. Det skulle innebära att regeringens förslag då inte skulle gå igenom riksdagen.
Enligt justitiedepartementet har någon utredning ännu inte tillsatts.
Återvandring
Ett av Sverigedemokraternas huvudnummer i Tidöavtalet är punkten om återvandring. Den utredning som Tidösamarbetet hade enats om blev nyligen färdig. Men utredaren som hade i uppdrag att ta fram förslag på hur återvandringen kunde öka ansåg sig själv ha misslyckats. Att kraftigt höja återvandringsbidraget, till en dansk nivå, skulle inte göra någon större skillnad. Hans slutsatser sågades hårt av Sverigedemokraterna och delvis även av migrationsminister Maria Malmer Stenergard, (M). Nu arbetar Tidöpartierna med att ta fram förslag utanför utredningen, enligt TV4 handlar det om en kraftig höjning, i strid mot utredarens förslag. Något Liberala ungdomsförbundet motsätter sig.