Debatten kring svensk bilexport har stundtals gått varm de senaste åren. Att svenska klimatmiljarder gick till att sponsra den europeiska miljöbils-marknaden i stället för att göra klimatnytta här hemma upprörde många. Men trots att bilar som registrerats efter 8 november 2022 inte kan få någon bonus så fortsätter landsflykten.
Exporten är nu så stor att den påverkar tillväxten av laddbara bilar på de svenska vägarna, konstaterar Trafikanalys som ställt samman förra årets exportsiffror. Samtidigt som cirka 150 000 laddbara bilar nyregistrerades 2024, försvann nästan 40 000 utomlands. Jämfört med 2023 så ökade exporten av elbilar med 75 procent, från 10 343 till 18 118, och laddhybrider med 12 procent, från 19 350 till 21 684.
Och de flesta är under fem år gamla när de avregistreras i Sverige.
– För tio år sedan var det bara 10 procent av alla bilar som exporterades relativt nya. I dag är motsvarande siffra 60 procent. Vi ser att många har varit leasingbilar. Det är en tydlig ökning av exporten efter bara 36 månader i trafik, säger Mikael Levin.
Samma tendens ser bilanalysföretaget Vroom som också kommit med färska siffror kring bilexporten. De konstaterar i sin analys att bilarna som exporteras blir allt yngre, den största ökningen stod bilar med mindre än två år på nacken. De ökade med 23 procent i fjol.
En utveckling som Mats Silfver, Sverigechef på Autolease, ser flera problem med.
– Vi får en åldrande vagnpark och det blir svårare att uppnå svenska klimatmål, säger han och fortsätter:
– Sen finns det finns inget egensyfte för någon säljande aktör, oavsett bilhandlare eller leasingbolag, att sälja en bil till ett annat land då vi med detta dränerar vår egen begagnatmarknad över tid. Det optimala vore om fler fordon stannat i Sverige drivet dels av en lokalt starkare efterfrågan, dels av incitament för andrahandsköpare.
Bland de bilar som exporterades under 2024 och hade mindre än fem år på nacken var 59 procent tidigare leasingbilar – och framför allt laddbara bilar samt gasbilar. Den stora andelen förklaras också av att många privatleasade bilar nu kommit tillbaka till marknaden.
Att många nya bilar försvinner från marknaden betyder att den som står i köptagen står med alternativen att antingen köpa en ny bil eller en äldre begagnad, menar Mikael Levin.
– Det kan styra konsumtionen mot att nybilsförsäljningen ökar på grund av svagt utbud av relativt nya begagnade bilar. Man kan anta att priserna stiger för begagnade bilar så att prisskillnaden mellan begagnade och nya tenderar att minska, säger Mikael Levin.
Det finns ingen svensk statistik över var bilarna hamnar, utan för att få detta måste man vända sig till respektive land. Men som Di tidigare rapporterat är bland annat grannlandet Danmark en storköpare av svenska begagnade elbilar.
Vrooms statistik visar att modeller från Volvo Cars, Volkswagen och Audi dominerar exporten. Tillsammans med BMW och Mercedes står de för 54 procent av exporten. Årets raket heter dock Polestar, som ökade med hela 679 procent i fjol.