Onsdagen den 2 april var P1 Kulturs reporter Emma Engström uppkopplad för en kort digital intervju med Viola Davis om den nya actionfilmen ”G20”. Filmen utspelar sig, som titeln antyder, på ett G20-möte – ett internationellt forum som samlar de 20 största och snabbast växande ekonomierna i världen.
Huvudpersonen är USA:s president, som spelas av Viola Davis.
Några minuter innan Emma Engström släpptes in i mötesrummet med Hollywoodstjärnan fick hon ett chattmeddelande från filmens pr-avdelning om att hålla sig borta från politiska frågor.
– Jag tror aldrig att jag har fått en instruktion om att inte fråga om politik, säger Emma Engström.
Hon svarade pr-avdelningen att det skulle bli svårt, och fick till svar att frågorna fick vara politiska så länge de handlade om filmen, inte verkligheten.
– Filmen handlar om politik och är otroligt aktuell. Den skildrar en amerikansk president som är kvinna och svart. Den utspelar sig på ett G20-möte i Sydafrika, där de hålls i verkligheten i år. Nyligen valde USA att inte närvara för att de tycker att Sydafrika använder mötena som ett sätt att bedriva opinion för bland annat mångfald, säger hon.
Mångfald inom film är en aktuell fråga i USA. Myndigheten FCC har inlett en utredning om mediebolagen Disney och ABC:s mångfaldsarbete är diskriminering, vilket bland annat CNN har rapporterat om.
– ”G20” är dessutom en film som är väldigt ”mångfaldig”, både framför och bakom kameran. Viola Davis och hennes produktionsbolag ligger bakom filmen tillsammans med Amazon Prime och det är uppenbart att de har jobbat med mångfald. Mot bakgrund av det ville jag fråga Viola Davis hur hon ser på det som händer i Hollywood, säger Emma Engström.
Då blev det tyst i andra änden. Viola Davis svarade inte på frågan. Sedan klev en pr-person in och sa att intervjun måste avbrytas.
– Jag blev väldigt överraskad. Jag hade förstått att det var känsligt, men en intervju är en överenskommelse. Man kan inte ställa helt orimliga krav, som att en journalist inte får prata om verkligheten. Jag blev arg efteråt, för jag kände mig begränsad i mitt arbete, säger Emma Engström.
Intervjun avslutades. Emma Engström fick inte heller sin uppföljande intervju med filmens regissör, Patricia Riggen.
Händelsen belyser det höga tryck som amerikaner i filmindustrin befinner sig under, menar Emma Engström.
– Det blev tydligt att det finns en stor osäkerhet kring de här frågorna i USA. Mycket står på spel för de som gör film. Att man riskerar att bli utredd av myndigheterna är en stor förändring, säger hon.
DN har sökt Amazon.