Det var i början av året som Tidningen Ridsport avslöjade att en svensk elitryttare av flera personer från en och samma ridklubb har anmälts till Svenska ridsportförbundets disciplinnämnd.
Ryttaren anklagas för att vid flera olika tillfällen gjort sig skyldig till bland annat våldsam ridning med hårda sparkar samt för att ha piskat en häst upprepade gånger när den inte gjort som ryttaren ville.
Den anmälda ryttaren tillhörde en av de utvecklings/träningsgrupper som har koppling till ett av förbundets grenlandslag. Även till de grupperna tas ryttarna ut av respektive grens förbundskapten.
”Ryttaren har i avvaktan på Disciplinnämndens utredning pausats, och kommer därmed inte delta vid gemensamma samlingar/aktiviteter. Samtal har förts med den berörda ryttaren”, skrev Svenska ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg i ett sms till DN när anmälan blev känd.
Nu har fallet behandlats av förbundets disciplinnämnd och beslutet är att ryttaren stängs av i fyra månader från den 23 april till 22 augusti 2025. Under den här perioden får ryttaren inte delta i tävling samt inte heller träna eller hålla träning på anläggningar som disponeras av medlemsföreningar.
Ryttaren har nekat till anklagelserna, och framfört till nämnden att bevisvärdet av anmälarnas vittnesmål bör betraktas som lågt, då flera av dem har en personlig relation till den anmälda och sedan tidigare visat en negativ inställning till ryttaren. De händelser som lyfts fram i anmälan menar ryttaren inte alls är exempel på hård ridning.
Ryttaren säger också att det saknas objektiva bevis.
Nämnden bedömer dock vittnena som trovärdiga. I sitt beslut skriver de:
”Det är fråga om upprepade händelser med flera vittnen som enligt DIN (disciplinnämnden; reds. anm) lämnat trovärdiga redogörelser utvisande att den anmälda behandlat hästar på ett otillåtet sätt. Den anmälda har vidgått att händelserna de facto ägt rum, men påstår att agerandet inte är att anse som otillåten behandling. Detta ändrar inte DIN:s bedömning. DIN ser allvarligt på den anmäldas agerande då hästvälfärden alltid måste gå först vid träning av hästar.”
Avstängningen kan överklagas till Riksidrottsnämnden.