Sudan lider av en långt mycket större kris sett till antalet drabbade än alla krigshärjade länder i världen.
– Det är den absolut mest omfattande katastrofen i världen i dag; i antal människor och lidande, säger Carl Skau, biträdande verkställande direktör för FN:s livsmedelsprogram (WFP).
Han var vid gränsen till Sudan för två veckor sedan.
– Det är en total kollaps, säger han.
Vad krävs konkret i det här läget?
– Det krävs ett politiskt initiativ för att samla alla aktörer som kan ha påverkan på de stridande parterna, och få dem att enas om ett elduppgör. Nu är det snarare så att dessa externa aktörer bidrar till att låta striderna fortsätta och snarare underblåser dem, säger Skau.
Två av de aktörer som Skau syftar på är Egypten som backar den reguljära armén, och Förenade Arabemiraten som förser den paramilitära milisen RSF med vapen och pengar. Andra länder som skulle kunna sätta press på de stridande parterna är Saudiarabien, Turkiet och Etiopien.
Carl Skau säger att det behövs mer resurser för humanitär hjälp. Med ökade resurser skulle FN:s livsmedelsprogram nå sitt mål att öka antalet mottagare från fyra miljoner personer till åtta miljoner.
Begränsade resurser är inte den enda anledningen till varför omvärlden inte når sudaneser med mat. Vägarna i det krigshärjade landet är till stora delar oframkomliga, och regnsäsongen har ytterligare förvärrat skicket på vägnätet.
Muhammad Gali som bor i Darfur med sin familj säger till DN att de aldrig har nåtts av FN-hjälp. Regionen i västra Sudan tillhör de värst drabbade. Området kontrolleras av rebellgruppen RSF, som Muhammad Galis två bröder strider för.
Han hoppas att hjälpen kommer fram snart, men är ändå skeptisk.
– Vi fick höra att hjälpen är på väg, men två broar längs med vägen har svepts bort i översvämningar.
Carl Skaus arbete i Sudan följer FN:s strikta regler.
– Vi skulle i praktiken kunna köra rakt över gränserna. Men för FN-organ är det inte i linje med internationell rätt att göra så. Man måste ha godkännande eller en FN-resolution som ger den möjligheten. Så vi har väntat på att få tillträde.
De högsta cheferna för tre FN-organ – flyktingorganet UNHCR, barnfonden Unicef och livsmedelsprogrammet WFP – besöker Sverige den 27 september. De kommer att delta i möten med utrikesdepartementet, Sida och svenska politiker för att diskutera krisen i Sudan.
– Vi lever i en tid av överflöd, och att det då finns en miljon människor som svälter, och att barn dör av svält, är uppenbart helt oacceptabelt, säger Carl Skau.
– Det finns väl ingen snabb lösning för krisen i Sudan, men man måste på något sätt stoppa ”blödningen”. Annars kommer det här att urarta och bli en regional konflikt som kommer att påverka Europa med flyktingströmmar och terrorism.
Fakta.Sudan – ett stort land med inbordeskrig och svält
• Sudan var tidigare Afrikas till ytan största land. Landet delades 2011 då Sydsudan fick sin självständighet.
• Diktatorn Omar al-Bashir styrde landet i flera decennier men störtades 2019 i en folklig revolt. Under de första åren efter revolten styrdes landet av både civila och militära krafter men 2021 genomfördes en ny kupp av arméchefen Abdel Fattah al-Burhan och milisen RSF:s ledare Mohamed Hamdan Dagalo. Dessa två strider sedan april i fjol mot varandra om makten.
• Landet har 50 miljoner invånare, varav hälften lider av akut hunger, vilket innebär att de inte får tillräckligt med mat varje dag. En miljon människor i Darfur svälter.
Källa: DN & WFP
Läs mer:
Världens största kris är osynlig – 25 miljoner människor i svältens Sudan är i akut behov av hjälp