Efter den senaste veckans tullkaos mötte statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagen tillsammans med finansministern och utrikeshandelsministern representanter från näringsliv och fack för att diskutera det ekonomiska läget och vilka åtgärder som kan vidtas med anledning av tullarna.
– Stödet för frihandel är starkt och enigt. Det finns ett starkt svenskt egenintresse för frihandel. Har man en hemmamarknad på tio miljoner har man ett större intresse att handla med resten av världen, säger Kristersson efter mötet.
Han menar att ett handelskrig mellan EU och USA skulle få väldigt negativa konsekvenser. De tullar och mottullar som införts mellan USA och Kina är exempel på det:
– Det som nu händer mellan USA och Kina får beskrivas som ett handelskrig. Det är bra om vi nu tar ner tonläget, men den osäkerhet som kommer finnas under ett antal månader kommer vara problematisk, säger Kristersson.
Finansminister Elisabeth Svantesson säger att det som hänt de senaste dagarna är ”otroligt skadligt” för svensk ekonomi och jobb.
– Det är förtroendeskadligt och hade inte behövt vara så. Världen hade inte behövt gå igenom den här ekonomiska utvecklingen som vi ser nu – och som vi inte ser slutet på.
Handelstullarna som aviserats från Trump är dessutom värre än väntat, säger hon till DN.
– Det har ju blivit värre än vad vi trodde. Han har i och för sig gjort det han har sagt, men han har spelat ett väldigt högt spel. Det känns inte helt rationellt att göra så.
Vad skulle du säga till Trump om du träffade honom?
– Att det här är skadligt. Just nu går många svenskar omkring med en klump i magen för det här har påverkat sparande som de har haft under många år. Men också självklart att detta är ingen bra idé. Det kommer inte att leda till en stark ekonomi i USA eller i världen.
Elisabeth Svantesson konstaterar att Trump nog inte skulle hålla med.
– Han har en viss annan syn på handel, säger hon.
En av dem som deltog på mötet var Jacob Wallenberg, ordförande i Svenskt Näringsliv.
Hans uppmaning till USA:s president är: sänk tullarna.
– För svenska företag och svenska arbetstillfällen är det angeläget med frihandel, utan tullar mellan varandra. Det är vårt budskap till amerikanska regeringen och till alla andra regeringar, säger Jacob Wallenberg.
Han konstaterar att Trumps oberäknelighet påverkar hur företag i Wallenbergsfären tänker om investeringar i USA.
– Som företagare vill man ha stabilitet i regler och förordningar för att kunna tänka långsiktigt, till exempel bygga en fabrik. Ändras förutsättningarna snabbt är det svårt att fatta kloka beslut, säger han.
Johan Lindholm, ordförande för LO, kallar mötet för ”framåtlutat”.
– Från vårt håll talade vi om att göra Sverige motståndskraftigt. Från alla som var med kände jag att det finns en vilja. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen, säger han.
Vad betyder ett motståndskraftigt Sverige konkret?
– Jag förde fram sysselsättningen, att sätta människor i jobb. Människor vill vara med och bidra och bygga Sverige starkt, säger LO:s ordförande och exemplifierar med att det behövs mer investeringar i energiförsörjning och infrastruktur.
Lotta Lyrå, vd för Skogsindustrierna, anser också att mötet var lyckat.
– Ulf Kristersson använde uttrycket Team Sweden. Det speglar att vi har en svensk superkraft i att vi är en samverkansorienterad nation. Det gäller politik, näringsliv och fackliga organisationer. När det kommer till fundamentala frågor som frihandel står vi sida vid sida, säger hon.
Läs mer.
Trumps eget bolag tjänade storkovan när tullkriget pausades
Trump kovände på 18 timmar – trycket blev för stort