Sverige hade en klar ledning mot Spanien i andra halvlek. Då ändrade den spanske förbundskaptenen Jordi Ribero anfallstaktik. Han tog ut målvakten och satsade på sju utespelare. Tillsammans med ett utgrupperat försvar gjorde det att spanjorerna kunde gå i kapp och snuva Sverige på en poäng.
Michael Apelgren är ingen stor fan av 7–6-spel.
– Som många andra inom handbollen är jag emot att den här regeln finns, men jag har använt den mycket själv och vunnit en massa titlar med den genom att göra precis det som Spanien gjorde mot oss. Men jag tycker att det är synd att man kan spela med en utespelare mer och att man kan spela 6–6 när man får en utvisad, men så länge regeln finns där kommer jag att omfamna den och använda den som verktyg, säger Apelgren.
Att Sverige inte försöker sig på att spela 7–6 så mycket beror enligt Apelgren på att man inte hunnit träna på det tillräckligt under hans korta tid som förbundskapten.
På onsdagskvällen väntar Portugal, ett lag som använder 7–6 mer än de flesta. Apelgren säger att det är skillnad på spanskt och portugisiskt 7–6, men han är inte säker på att portugiserna kommer att använda sig av sitt paradvapen lika mycket som vanligt.
– Det finns en bakgrund i klubblaget Porto av att göra det. Nu har det blivit mer Sporting-prägel på laget och då använder de det mindre. Och Portugal har ju faktiskt blivit bättre i dag när de inte använder 7–6 lika mycket, säger han.
Så vilken är då det bästa motvapnet?
– Det är mycket psykologi i 7–6 och det finns ingen universallösning, för en spelare är alltid fri. Det handlar om att göra motståndarna stressade och få dem osäkra. Vi lyckades med det i deras (spanjorernas) första anfall, men då hade vi lite oflyt och i takt med att resultattavlan såg ut som den gjorde började de känna sig trygga, säger Apelgren.
Spelmotorn Jim Gottfridsson säger att man prövade tre, fyra olika lösningar, utan att lyckas särskilt bra med någon.
– Vi fick inte bollen dit vi ville och ”Palle” (Andreas Palicka) fick inte skotten mot sig som han önskade. Vi måste försöka få bollen dit där vi tror att det är störst chans att rädda, säger Gottfridsson.
Vad är det svåra med att spela sex mot sju?
– Att de är en man mer, säger han och skrattar.
Han fortsätter:
– Ofta spelar motståndaren med en mittsexa extra och i dagens handboll finns så många skickliga passningsspelare. Spanien gjorde det verkligen svårt för oss, säger Gottfridsson.
Han är övertygad om att kommande motståndare såg att Sverige hade svårt med Spaniens taktik och tillägger att han liksom Apelgren inte gillar 7–6-regeln och att han helst såg att den försvann.
Läs mer:
Möller om förbundskaptenens detaljnörderi: ”Kunde bli sjukt trött”