– Charyot (uppställning)!
Deltagarna förstår direkt instruktören Emil Jonsson Hillbom och ställer upp sig på den färgglada skumgummimattan. I dag är de ungefär tio till antalet, i varierande åldrar. Gemensamt är att de alla är från Ukraina och har flytt ett krig.
Varje söndag sedan oktober 2023 har de samlats här, i en träningslokal tillhörande Gävle taekwondoklubb, för att träna just taekwondo. Träningarna är gratis och endast öppna för ukrainare.
– För två år sedan provade jag taekwondo här med kompisar. Efter första gången tänkte jag bara: ”Ja! Jag vill komma hit varje gång”, berättar 12-åriga Kateryna Buhlo.
Hon har på sig sin egen taekwondodräkt som hon fått av klubben och visar stolt upp sina favoritsparkar. Kateryna tränar både i gruppen med ukrainare och i en grupp med svenska barn – totalt är hon här tre gånger i veckan.
– Jag har tränat mycket och har nu fått orange bälte. Min mamma är jätteglad att jag har ett sådant, säger hon.
Mamma Iryna (41 år) sitter på en bänk bredvid och tittar på tillsammans med Katerynas syster Anastasiia (16 år) och mormor Viktoriia (62 år). De är tre generationer av kvinnor i familjen Buhlo/Ohiienko, som tillsammans flydde till Sverige i mars 2022 från ukrainska staden Charkiv.
– Jag är jätteglad att min dotter har möjlighet att träna taekwondo. Det är väldigt viktigt för henne, bland annat för att hon har adhd. Det är viktigt för den psykiska hälsan, berättar mamma Iryna.
Varken Iryna eller Viktoriia har vågat sig på att träna taekwondo, men de kommer hit ibland och tittar på. Anastasiia har testat några gånger och Kateryna har varit med nästan varje helg.
– Vi känner att vi har ett normalt liv, som hemma. Det är svårt att förklara, säger mamma Iryna.
Hon tar fram sina händer och knyter dem i en gest.
– Vi håller hårt i taekwondon. Det är en stabilitet som är viktig för oss. Vi vet att tre gånger i veckan kommer vi vara här på träning, säger hon.
Men delar av familjen Buhlo saknas. Katerynas kusiner, faster och pappa är kvar i Ukraina.
– Det är fortfarande tufft, säger Iryna.
Hon tar ett djupt andetag.
– Men vi trivs i Sverige, på riktigt. Vi känner att vi inte är ensamma.
– Chumbi (redo)!
Deltagarna ställer upp sig på ett led. En och en går de sedan fram till instruktör Emil, sparkar mot ett skydd som han håller upp och ställer sig sedan sist i ledet. Det är både lek och allvar, både skratt och seriösa blickar.
Stepan Tomashev, 12 år, är en av träningens mer seriösa deltagare.
– Jag vill komma hit och träna taekwondo. Jag gillar det, berättar han.
Vad är det bästa med taekwondo?
– Allt är kul. Det är en rolig sport!
Han förklarar hur träningarna brukar se ut.
– Först ställer vi upp, sedan stretchar vi, sparkar lite och sedan tränar vi.
Precis som jämnåriga Kateryna tränar Stepan med både Ukraina-gruppen och gruppen med svenskar – totalt tre träningspass i veckan. Han har tränat taekwondo här i Gävle sedan förra vintern, efter att ha kommit till Sverige under 2023 tillsammans med sin bror och mamma, som också är med och tränar ibland.
– Jag tränade kickboxning i typ fyra, fem år i Ukraina, berättar Stepan och fortsätter:
– Nu vill jag ha ett svart bälte i taekwondo. Men det är svårt.
Fakta.Sporten taekwondo
Taekwondo är en kampsport med koreanskt ursprung, där man både sparkas och slåss med händer och fötter. Sporten grundades 1955 i Sydkorea, då flera olika kampstilar slogs ihop under namnet taekwondo.
”Tae” betyder fotteknik, ”kwon” betyder handteknik och ”do” betyder närmast väg. Taekwondo översätts därför ungefär till ”fotens och handens väg”.
De som utövar taekwondo bär bälten med olika färger för att symbolisera vilken nivå de håller. Bältesfärgerna, från första till sista nivå, är vit, gul, grön, blå, röd och svart (med indelningar och nyanser inom varje specifik färg som kan variera).
Sedan 2000 är taekwondo en OS-sport.
– Kyong Gye (buga)!
Instruktören Emil Jonsson Hillbom ropar på nytt. Det är han som är initiativtagare till söndagarnas taekwondoträningar för ukrainare här i Gävle, och även han som håller i träningarna.
– Första gången vi körde dök det upp några stycken, sedan fler och fler. Det har varit jättekul, säger han.
Emil har elva års erfarenhet inom sporten, som både tränare och utövare. Hans engagemang för ukrainska flyktingar startade sommaren 2022, efter att han träffat sin nuvarande flickvän Svitlana, som flytt från Ukraina.
Först ordnade han en större klädinsamling för ukrainska flyktingar i Gävle, men sedan kom han på att han skulle anordna taekwondoträningar för dem som ville.
– Vi annonserade mycket i Facebook-grupper och åkte även till olika boenden med affischer och sådant, säger han och fortsätter:
– Tanken med det här är ju integration, att få dem att komma in i samhället.
Initiativet har stöttats ekonomiskt av Riksidrottsförbundet (RF) och Idrottsutbildarna (Sisu), bland annat genom bidrag till lokalhyra och utrustning.
Men gruppen har inte bara tränat taekwondo.
– Vi har också bakat hemma hos mig och vi hade en avslutning där vi åkte ut och grillade i skogen, säger Emil Jonsson Hillbom och fortsätter:
– Barnen kan fråga om det är något, de berättar ibland om det har hänt något i skolan. Jag är lite som ett extra bollplank, kanske.
Varför har du gjort allt det här, tror du?
– Jag tycker det är kul med människor, att se folk må bra, ha kul och utvecklas. Jag är även handledare på jobbet till folk som ska lära sig mitt yrke. Det är lika fantastiskt där, att se folk blomstra, berättar Emil, som till vardags arbetar som lokförare i Gävle hamn.
Han menar att just taekwondo som sport har flera fördelar när det kommer till integration.
– Det är disciplin. Kampsport över huvud taget tror jag är bra för barn, att kunna mogna till lite grann och lyssna.
– Det är också bra att lyssna på någon som pratar svenska, någon som inte är mamma och pappa.
Att flera av de ukrainska barnen tränar med andra svenska barn är också mycket positivt, menar han.
– Jag tycker det har fungerat jättebra. Vi har fyra av dem som kommit in i de vanliga ordinarie grupperna, med svenskar, där de träffat nya vänner och sådant.
Men det är inte bara barn som tränar taekwondo här på söndagar. Tetiana Lutsyk, 25 år, har varit med sedan Emils träningar började, från och till.
– Jag tror att de annonserade något på Facebook och jag gick hit med några av mina kompisar. Jag hade min första taekwondoklass någonsin här, säger hon.
Hon minns generat den första träningen.
– Jag kunde inte göra någonting, haha. Jag kände mig så dum.
Men Tetiana fortsatte att komma till Emils lektioner. I dag beskriver hon taekwondon som ”en del av sitt liv”.
– Det ger mig möjligheten att sparka ut dålig energi och ilska.
– Träningen hjälper mig att överkomma någon form av depression. När jag kom hit hade jag inget att göra. Det var lite tufft, men träningen har hjälpt.
Tetiana kom till Sverige under hösten 2022 tillsammans med sin lillebror. Detta efter att ha flytt från landsbygden i södra Ukraina, nära Svarta havet och staden Cherson.
Först kom hon till Stockholm, sedan till Enköping och till sist Gävle.
– Troligen är några av minnena blockerade för att det är så svårt att tänka på. Att lämna livet i Ukraina och börja om från början här, att lära sig ett nytt språk, hitta ett jobb … Det var svårt.
– Men träningen blev ett sätt att hitta en rutin och att testa något nytt, berättar hon.
Bakom sig tvingades hon lämna sin familj och sina föräldrar. Hon har inte sett dem sedan januari 2022.
– Vi pratar kanske en eller två gånger i veckan, det beror på deras internet och el, säger hon och berättar att de befinner sig i Cherson-regionen, som är ockuperad av Ryssland.
Hon blir tyst ett tag.
– Men det är inte samma sak att prata i telefon som att träffa dem personligen. Att äta middag tillsammans, prata … Jag saknar det mycket.
Gång på gång upprepar Tetiana hur viktig taekwondon har varit för henne. Att få en rutin, träffa andra ukrainska flyktingar och att träna är några positiva effekter hon lyfter fram.
Men den viktigaste handlar om välmåendet.
– Jag tänker inte på olika bälten eller så, det är inte mitt mål. Jag gör det mer för att må bättre, säger hon och ler.
Fakta.Så har RF-Sisu Gävleborg stöttat initiativet
Att ukrainska flyktingar får träna gratis hos Gävle taekwondoklubb en gång i veckan är ett initiativ som möjliggjorts tack vare samverkan med RF-Sisu Gävleborg.
Under 2023 genomförde Gävle taekwondoklubb ett utvecklingsarbete i samverkan med RF-Sisu Gävleborg. Det gemensamma arbetet ledde till en handlingsplan med olika typer av idéer, som i sin tur ledde till att taekwondoträningar för ukrainska flyktingar nu äger rum en gång i veckan.
Sedan mitten av oktober 2023 har träningarna hållits i Gävle taekwondoklubb. Klubben har fått ekonomiskt stöd från RF-Sisu Gävleborg för att upprätthålla träningarna, bland annat till lokalhyra och utrustning.
RF-Sisu Gävleborg är en av Riksidrottsförbundets och Sisu Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer med uppdrag att bland annat stödja, utveckla och utbilda idrottsföreningar.
Källa: RF-Sisu och Gävle taekwondoklubb.