Fakta. Tegellådan
Adress: Bobergsgatan 56, Stockholm.
Kontakt: [email protected]
Hemsida: tegelladan.se/
Öppet: Tis–tor 11.30-22, fre 11.30-00, lör 12–00, sön 12–21.
Prisklass: Mellan.
Norra Djurgårdsstaden håller sakta men säkert på att vakna till liv efter många år som pågående byggarbetsplats. Fram skymtar nu ett område med tidstypisk arkitektur och välordnad utomhusmiljö, men som ännu inte riktigt hittat sin själ eller fått igång sitt organiska liv.
För den som vill ha en bit mat är utbudet fortfarande begränsat och tämligen förutsägbart. Vid sidan av kedjor som Texas Longhorn, Stikki Nikki och Bamboo Asia, har en handfull andra ställen slagit rot, som lilla Selmas deli och kvarterspizzerian Mare blu, storsatsningen Ocra (med tillhörande bageriet Granero) – och, sedan i våras, Tegellådan.
Ja, det handlar om ett syskon till Lådan på Luntmakargatan, som ölälskare och slidersentusiaster vid det här laget känner väl till.
Tegellådan är till det yttre ungefär vad namnet antyder, ett rött rätblock som ligger i skuggan av de gamla gasklockorna. Här bjuds en kombinerad ölhall, bryggeri, spelhåla och snabbmatsrestaurang som spänner över två våningar, flera rum, flera barer och väldigt många (650!) kvadratmeter att fylla.
Liksom hos Lådan har Jon Widegren (som också en gång startade Flippin’ Burgers) en idé om att servera kvalitetsmärkt snabbmat, så långt som möjligt på krav-märkta råvaror av lokala producenter.
Menyn är kort men, inom konceptets ramar, varierad och innehåller flera vegetariska alternativ.
Mobster roll (215 kr), alltså en fejk-lobster roll, är ett fluffigt, saftigt briochebröd med en fyllning på havskräftsstjärtar, hemrörd limeaioli och picklad, finskuren fänkål; några klipp av färsk koriander som ger rätten grön utsmyckning och potatischips som sällskap. Det är en liten rätt utförd enligt konstens alla regler och utan kompromisser – därför blir den naturligtvis också smärtsamt kostsam, och är bara på gränsen till prisvärd. Havskräftor är dyra av en anledning och förtjänar att lyftas fram på egna meriter i stället för att dränkas i majonnäs.
Falafel (135 kr) är en mer rejäl portion, och utgörs av ett smidigt, färskt, turkiskt pitabröd som fyllts med Tegellådans härligt frasiga, kryddiga falafel, massor av råkostriv, picklad rödlök, bitar av selleri och Alabama white sauce. En vegansk rätt som bör tillfredsställa även en hungrig allätare.
Samma sås återkommer till fried chicken wings (145 kr), som är en handfull knapriga och gyllenbrunt friterade kycklingbitar som serveras i en plastnätskorg i nätt sällskap av picklad gurka. Den kravmärkta kycklingen är smakrik och saftig, en glutt i menyn ger vägledning om hur det kommer sig: fågeln är rimmad i filmjölk, pickeljuice och Lådans hotsås, därefter slungad i honungssmör och kajennpeppar. Lyckat, i all sin flottighet.
Rätterna kan kompletteras med något av tillbehören – en höstack – eller haystack, som menyn envisas med att kalla det (55 kr), är en generös ranson coleslaw där den vita, krämiga dressingen ringlats över en råkostsallad av rivna morötter, strimlad vitkål, sojabönor, gurkstänger, samt smala skivor av lagrad Pepper Jack och tortillachips. Salladen går att få i hel portion (165 kr) och kommer då med ett val av protein, kyckling eller ärtor.
En sådan här satsning vore knappast komplett utan en rejäl hamburgare på menyn. Tegellådans variant (170 kr) består av två smashade biffar som samsas med majonnäs, ost, lök och pickles mellan två skivor bröd. Oklanderligt genomfört men lite snålt att inte inkludera några pommes i serveringen.
Potatisen erbjuds i stället som tillval. Tegellådans fries (55 kr) är ekologiska pommes som friterats i olja från Österlen – jämfört med industripommes är skillnaden avsevärd. Här anas ingen fadd smak, också sältan har hamnat rätt. Cheesefries (75 kr) är likaledes välsmakande men blir bitvis lite soggiga av den smälta osten.
Efterrättslistan är icke-existerande, ett dricksglas med smågodis (55 kr) är allt som erbjuds den sötsugne. Även om det visserligen görs med glimten i ögat, ”en näve oekologiskt industrigodis” – vore det trevligare att kunna beställa något … gott.
Även vinutbudet är högst spartanskt – här skall öl drickas. Tanken är, enligt Widegren, att ölutbudet så småningom ska utökas och varieras. Just nu innehåller det ett tjugotal sorter på fat, inklusive några egentillverkade (en ipa, en lager, en session pale ale).
Ja – Tegellådans profil är tydlig och begränsad. Den som letar efter långsittningar eller hälsomat kan gå någon annanstans – men det finns något befriande i att stå för vad man gör och hålla linan ut. Ambitiösa, genomtänkta och gärna roligt våghalsiga initiativ är alltid värda en applåd.
Det är bara att hoppas att tillräckligt många kan lockas hit. När KK är på besök i slutet av sommaren är det ganska glest i lokalerna. En tisdagskväll är det uppenbarligen heller inget större sug efter att boka ett av Tegellådans två shuffleboard (200 kr per timme), som fått en egen avsats på övervåningen.
Men man ska inte underskatta längtan efter vällagad snabbmat. Djurgårdsstadens lokala, välbeställda och barnfamiljsstarka publik har fått en krog som erbjuder betydligt mer än de enklare hamburgerkedjorna, om än till en högre prislapp. Det kan räcka långt.
Alternativ. Om det är fullt
Här är tre andra ställen i närheten
150 m: Ocra, Tengelinsgatan 10.
450 m: Mare Blu, Fågelhundsgatan 30.
650 m: Texas Longhorn, Lövängsgatan 14.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!