Under sin första dag i Vita huset utfärdade Donald Trump 78 presidentordrar. En av de mest uppseendeväckande var att USA ska lämna WHO, fackorganet inom FN som arbetar med globala hälsofrågor och som USA var med och bildade 1948.
Kritiken lät inte vänta på sig. Lawrence Gostin, professor i folkhälsojuridik vid Georgetown University i USA beskriver det som ”ett förödande strategiskt misstag” som kan så fröna till nästa pandemi. Anna Mia Ekström, professor i global hälsa vid Karolinska institutet och ordförande för en rådgivande grupp inom WHO, är också kritisk.
– Det vore en katastrof. USA är utan jämförelse den största bidragsgivaren till WHO med över en miljard dollar per år och är tongivande på alla sätt. De här pengarna används för en mängd olika saker. Bland annat till olika vaccinprogram som bland annat gjort så att vi kunnat utrota smittkoppor och nästan polio. De här programmen har räddat flera miljoner människors liv, sade hon nyligen till Studio ett.
Den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell, som har stor erfarenhet av internationellt folkhälsoarbete, håller med.
– Det är självklart inte bra för WHO, säger han till DN.
Vad är WHO?
– WHO är den organisation som världens länder skapat tillsammans för att kunna hjälpas åt med stora globala hälsofrågorna där vi alla kan drabbas, som pandemin är ett extremt tydligt exempel på.
Varför är WHO så viktigt?
– WHO är en kunskapssamlande myndighet där vi alla kan dela information med varandra vid olika typer av kriser på ett säkert och bra sätt, men även i det löpande hälsoarbetet inom väldigt många olika områden. Men WHO är också en garant för att vi ska kunna hitta varandra och skapa nätverk för att ta fram de bästa sätten för att hantera allt från hiv till tobak. Om inte WHO funnits hade vi blivit tvungna att skapa en liknande organisation. Det är jag helt övertygad om, eftersom en sådan här plattform är helt central i det globala hälsoarbetet.
Vad betyder det att USA lämnar?
– Det måste nästan WHO svara på, men det är ju självklart inte bra för organisationen. USA står för en stor del av dess budget och det jobbar väldigt många personer från USA på WHO och man har ett tätt samarbete med (den amerikanska smittskyddsmyndigheten) CDC, bland annat.
WHO har kritiserats, bland annat under pandemin. Fungerar WHO bra?
– WHO fungerar jättebra på många sätt, men som alla organisationer kan den fungera bättre. Men man måste också komma ihåg att WHO är en medlemsorganisation som blir så bra som medlemmarna vill att den ska vara. WHO får ju sitt mandat från sina medlemmar. Varje år samlas man i ett stort riksdagsliknande möte där medlemsländerna ger WHO det uppdrag och det mandat som man vill att WHO ska ha.
Detta är andra gången som Donald Trump beslutar att USA ska lämna WHO. Första gången var sommaren 2020, mitt under pandemin. Men det tar ett år att lämna organisationen och den gången satte den nästkommande presidenten Joe Biden stopp för dessa planer.
I ett skriftligt uttalande beklagar WHO USA:s tillbakadragande från organisationen samtidigt som man efterlyser en ”konstruktiv dialog” för att, om möjligt, fortsätta samarbetet med landet.
Läs mer:
Lämnar WHO och byter namn på berg – här är Trumps första beslut