Ingredienser.Tempurafriterad sparris och romdressing
4 portioner
250 g grön sparris
3–4 dl frityrolja
Tempurasmet:
2 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
½ tsk salt
1 uppvispad äggula
2 ½ dl kallt mineralvatten
Dressing:
2 dl majonnäs
1 dl vatten
2 msk fiskrom, t ex stenbit eller forell
1. Blanda ingredienserna till dressingen och ställ i kylen.
2. Se över sparrisarna. Skala dem om skalet verkar hårt. Skär bort ett par centimeter av ändarna. Klyv dem på längden om de är mycket tjocka.
3. Sikta mjölet i en bunke, tillsätt potatismjöl och salt. Blanda ner äggulan och tillsätt mineralvattnet. Vispa lite. Det gör inget om det är mindre klumpar.
4. Hetta upp oljan i en kastrull med höga kanter. Idealisk temperatur är 170 grader, men det är inte så noga.
5. Doppa sparrisen i frityrsmeten och lägg försiktigt ner dem i en heta oljan. Låt fritera i omgångar i cirka två minuter. Fiska upp med tång eller hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
6. Servera omedelbart med dressingen.
Läs mer: Prima primörer – fem recept med vit och grön sparris
Läs också Jens Linders krönika: Vit sparris behöver en kram av sås