Uttalandet från det thailändska flygvapnet anger inte hur många plan det handlar om eller budgeten för affären, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
Flygplanen ska ersätta amerikanska F-16-plan som varit i drift sedan 1988. Landet har tidigare köpt tolv Gripenplan.
– Vi kan bekräfta att thailändska flygvapnet har gått ut och sagt att de vill ha Gripensystemet som sitt framtida stridsflyg. Bara att flygvapnet säger det är oerhört positiv både för Sverige och Saab, det visar att det finns stort intresse runt om i världen för Jas Gripen-systemet, säger Mattias Rådström till DN.
Han betonar att inget kontrakt ännu är påskrivet och att det inte finns någon order. Han vill heller inte säga hur många plan som diskuteras, hur mycket affären är värd eller när den kan vara i hamn.
– Jag varken vill eller kan ge några detaljer kring hur tidsplanen ser ut. Vi ser fram emot att fortsätta diskussionen med de thailändska myndigheterna och flygvapnet.
Tidigare har Sveriges Radio Ekot rapporterat att Sverige har fått fram till den 20 augusti på sig att sockra sitt bud vad gäller motköp.
Mattias Rådström vill inte kommentera saken.
– Det är för tidigt att gå in på de diskussionerna.
Martin Lundmark, lektor i försvarssystem på Försvarshögskolan, säger att han förutsätter att det finns motköp i bilden.
– Men motköp behöver inte vara att man köper prylar. Det kan också vara att man har ett åtagande att överföra teknologi, lära upp och tillverka i landet. Det är någonting som då köparlandet värdesätter, säger han.
Men det är inte alla som ser positivt på en försäljning.
”Det är ansvarslöst av Sverige att beväpna ett land som så sent som förra året klassades som en diktatur och som i decennier präglats av politisk instabilitet, militärkupper och väpnad konflikt”, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds i ett pressmeddelande.
Läs mer:
Thailand ber Sverige sockra Gripenoffert
Saab vill bygga nästa stridsflyg: ”Aldrig bättre läge”