En undersökning av svenskarnas matvanor från 2021 visade att åtta av tio svenskar äter för lite frukt och grönsaker och nio av tio äter för lite fullkorn.
Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, säger att majoriteten av det vi äter bör vara näringsrik mat. Annars riskerar ens matvanor att leda till övervikt och andra metaboliska sjukdomar. Det kan också orsaka bristsjukdomar, som järnbrist.
– Vi behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag. Det är A och O för att kroppen ska må bra, säger Karin Fritz.
För att lyckas med det rekommenderar hon att äta grönsaker varje dag och gärna de som är lite grövre.
– Gröna bönor, spenat och broccoli är ett bättre alternativ än tomat och gurka, säger hon.
Men färsk broccoli och spenat är inte direkt de billigaste varorna i mataffären.
Generellt finns de billigaste grönsakerna i frysdisken och de kan också vara näringsrika, säger Karin Fritz. Det finns en uppfattning om att frysta livsmedel är mindre näringsrika – så är inte fallet enligt henne.
– Det är bra att känna till – att frysta är lika bra som färska.
Ulf Manzur, grundare av prisjämförelsetjänsten Matpriskollen, säger att om man ska köpa färska grönsaker och vara ekonomiskt smart så finns det bara två alternativ: säsongsbaserat och extrapris.
– Frukt och grönsaker är något som butikerna tjänar mycket på för att affärerna har höga marginaler där. Men samtidigt vet butikerna att det är viktigt att locka in folk, så de har alltid några grönsaker som de kraftigt sänker till extrapris, säger Manzur.
Dessutom är det stora skillnader mellan olika affärer. Matpriskollens undersökning av ordinariepriset på 50 vanliga grönsaker från vardera livsmedelskedja visar att Lidl:s pris på frukt och grönt är uppemot 25 procent billigare jämfört med den dyraste kedjan.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har matpriserna stigit i flera omgångar. Rapporteringen om matpriserna har ibland varit missvisande, enligt Ulf Manzur.
– Alla tror att frukt och grönt blivit mycket dyrare, men det har det inte. Det är bland det som har ökat minst, även om paprikans pris höjts rejält, säger han
Ordinariepriset på frukt och bär har ökat med 18,4 procent sedan 2022, för grönsaker är motsvarande siffra 17,8 procent. Snittet på prisökningen av livsmedel är 28,5 procent. Samtidigt har priset på snacks och godis ökat med 38 procent och många mejeriprodukter har ökat med minst 30 procent.
Ulf Manzurs favoriträtt är rotfrukter i ugn – ett kap när det är på extrapris.
– Det tror jag är bland det bästa man kan göra för att hålla nere kostnaderna – och för kroppen, säger han.
Att äta näringsrik mat innebär inte att man bara äter frukt och grönt. Även en bra balans av kolhydrater, protein och fett behövs. Det är bra att försöka äta mer fullkorn – som är en bristvara i många svenskars matvanor. Knäckebröd är rikt på fullkorn och ett billigt alternativ till mjukt bröd, säger Karin Fritz.
Men en del fullkornsprodukter, som pasta, är ofta ett dyrare alternativ, enligt Ulf Mazur. Ett fullkornsalternativ vars pris i princip motsvarar det på pasta är matvete – billigt och nyttigt. Havregryn, som är en billig råvara i grunden, finns också med med mer fullkorn.
Läs mer:
Bästa maten för att bli så gammal och frisk som möjligt
Fetma bland barn skjuter i höjden: ”Skrämmande siffror”
Fem av tio vill ha reklamförbud för onyttig mat
Här är matvarorna som ger mycket näring per krona
Fyra rätter på billiga råvaror där du får mycket näring för pengarna