Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
I många år byggdes så många nya vägar, tunnelbanestationer och skyskrapor att besökare som kom tillbaka efter ett par år knappt kände igen sig.
I dag har nya kvarter rivits, men lyftkranarna är få, byggdammet yr inte längre och trottoarerna är rensade från svartbyggen och försäljare som grillar lammspett på glödande kol.
Elbilarna är många fler. Trafiken blir stående i köer i rusningstid, men stan är tystare än tidigare. Brölet ur högtalare, som vill få förbipasserande att köpa det ena eller det andra, har försvunnit.
Man kan tänka tillbaka och sakna kakofonin och myllret av gatuförsäljare. Samtidigt verkar Peking ha blivit just så som det var tänkt: renare, tystare, en stad med större ordning och reda än när jag var korrespondent här förra gången 2004–2016.
Men med varubuden är det ingen ordning. De kommer farande på ljudlösa elmopeder i vilken riktning som helst, var som helst.
Ändå är det mesta sig likt, förvånansvärt likt. Det nya Peking – som växte fram under åren före och efter OS 2008 – har mognat. Trycket på förändringar har lättat, staden har etablerat sig. Därför är det lätt att känna igen sig, även när man varit borta i nio år.
På San Yuan Li-marknaden, med sina stånd med frukt och grönsaker, nötter, fisk och kött, skiner en försäljare upp i ett stort leende:
– Hao jiu bu jian le.
Ett kärt återseende, det var inte i går. Hon hade marknadens finaste kycklingfiléer och jag brukade handla i hennes stånd. Nu är en kund tillbaka.
I slutet av veckan försvinner så söndagsstämningen – den som kan vara resultatet av att folk håller i pengarna, att Kinas ekonomi inte växer lika snabbt som tidigare.
För en lördagskväll verkar fortfarande vara en lördagskväll i Peking. Då fylls gatorna i centrum av unga invånare som vill ut på stan i stället för att sitta hemma och beställa allt det som mopedbuden annars kommer åkande med för att leverera.
Läs mer:
Så gick det till när Kina sopade banan med resten av världen
Här kan du registrera dig för nyhetsbrevet från Världen-redaktionen














