Styret i Peking rapporteras ha tillbringat årets första månader med att försöka hitta rätt kommunikationsvägar in i Vita huset under Donald Trumps andra presidentperiod. Det misslyckades.
Hoppet om en snar dialog försvann när Trump höjde tullarna till 145 procent och Kina svarade med 125 procent.
Siffrorna talar för att omedelbara ansträngningar borde göras för att blåsa av handelskriget – som sänker USA, Kina och hela världens ekonomi. Men hur ska det gå till i praktiken?
Vid en presskonferens i Ovala rummet i tisdags ville troligen Trump mjuka upp sitt karska budskap. Han sa i alla fall att tullen på kinesiska varor till slut inte kommer att bli så hög som 145 procent, ”den kommer att sänkas betydligt, men inte bli noll”.
Han har tidigare påstått att tjänstemän från Peking och Washington diskuterar och att parterna snart blir överens.
Kinesiska experter förnekar att någonting av värde hänt i förhandlingarna. Och Trumps prat tolkas nu som ett svaghetstecken i Kina.
– Ju mer Trump pratar på det sättet, desto tydligare visar han hur oroad den amerikanska sidan är och desto mer avslöjar han för Kina att det inte finns någon anledning till panik eller brådska, sammanfattar Chen Zhiwu situationen i South China Morning Post.
I Donald Trumps värld har Kina genom handeln lurat USA i decennier. Men, enligt presidenten, kan den saken ändras i den stund han talar med Xi Jinping på telefon och träffas.
Framför allt visar det, enligt kinesiska bedömare, hur gärna Trump vill göra en snabb deal. Vilket i det korta perspektivet till och med kan ge Kina anledning att dra ut på en lösning.
Att Xi Jinping i detta läge skulle få för sig att slå en signal till Vita huset måste ses som osannolikt.
Inte för att behovet saknas. Exportlandet Kina plågas kraftigt av USA:s tullar. Mycket mer än vad USA påverkas av Kinas tullar. Landet måste i all hast få avsättning för massor av varor på andra marknader. Men för Xi Jinping – som skapat imagen av att vara ledaren som ger Kina hedern tillbaka – vore det otänkbart att sätta bilden av sig själv på spel. Därför vill han inte att det ska se ut som om han blir tvingad att förhandla med USA.
Att åka till Washington för ett direkt möte med Donald Trump ter sig, efter vad som hände Volodymyr Zelenskyj i Vita huset, minst av allt lockande.
En framkomlig väg i teorin – troligen en from förhoppning – vore om den ena parten börjar sänka sina tullar och den andra svarar med motsvarande sänkning i ett upprepande förlopp nedåt.
Ett annat sätt som presenterats går ut på att en mellanhand – kanske ett europeiskt land –får parterna till förhandlingsbordet om de i förväg får försäkringar om att de kan backa utan att tappa ansiktet.
Om inget lyckas och handelskriget fortsätter kan Xi Jinping göra sig redo att jaga upp nationalistiska stämningar hos den kinesiska befolkningen mot USA. I den cocktailen ingår också att övertyga folket om att de måste vara redo att äta bitterhet, det vill säga vara beredda på att uthärda svårigheter.