Det duggregnar i Stockholm och inget ljus lyckas tränga igenom det massivt gråa molntäcket. Issa Amro tycker det är underbart. Han har ägnat helgen åt att promenera, fika och köpa nya skor.
– Det är som att få testa på att leva som en vanlig, fri människa. I ett normalt land, långt från min vardag. Jag känner mig trygg här, säger han.
DN träffade senast Issa Amro för exakt två år sedan. Då hade han precis släppts av israelisk polis, efter att ha filmat när en soldat misshandlade en fredsaktivist i Hebron. Amro anklagades för bland annat störande av allmän ordning och utöver flera dagar i häkte fick han ett veckolångt förbud att återvända hem till Hebron.
Men han trotsade förbudet och dök upp under en fredsdemonstration, till folkets jubel.
– Våldet blir grövre hela tiden. Bosättarna känner att de har makt, de har stöd från polisen och de känner sig gyllene. De har allt på sin sida, sa Issa Amro till DN den gången.
Därefter greps han igen.
Två år senare ler han åt minnet.
– Jag kommer ihåg exakt. Hebron var en helt annan plats då. Nu är demonstrationer otänkbara. De skjuter demonstranter, säger han.
Issa Amro är en av årets Right Livelihood-pristagare. Det är därför han befinner sig i Stockholm, för att ta emot priset som brukar kallas ”det alternativa Nobelpriset”.
– Jag är väldigt stolt över att få det här priset, säger Issa Amro.
Han tror att det kommer att göra stor skillnad inte bara i Hebron, utan för palestinier som grupp. Att fler kommer att vilja ansluta sig till den fredliga kampen mot förtryck och ockupation.
– Vi ägnar oss mycket åt dokumentation. Vi hjälper till med nödhjälp till familjer som behöver det, vi erbjuder juridisk hjälp, men mest försöker vi få människor att dokumentera det som sker. Vi har delat ut väldigt många kameror och fått folk att börja filma när soldater eller bosättare begår övergrepp, säger Issa Amro.
Han är grundare av organisationen Youth Against Settlements, Yas och har vigt sitt liv åt fredligt motstånd mot ockupationen i Hebron på Västbanken. Hebron är ett av de mest uppseendeväckande exemplen på ockupation, där staden är delad av israeliska gränsstationer och den palestinska befolkningen inte kan röra sig fritt.
Här är även Itamar Ben-Gvir uppväxt.
– Jag känner honom väl. Vi har växt upp ihop och han hatar mig. Han har alltid hatat mig, säger Issa Amro.
Ben-Gvir är ledare för det högerextrema partiet Judisk makt.
– Polisen brukade varna mig för honom. Under en period i början av 00-talet vaktade vi palestinska marker precis intill hans hus och då ansågs han även av israeler som vettlös. En av dem som attackerade oss med våld. Jag hade aldrig för mitt liv kunnat föreställa mig att han skulle bli minister, säger Issa Amro.
Och inte vilken minister som helst. Itamar Ben-Gvir är polisminister.
Den 7 oktober 2023, efter att Hamas hade utfört sin terrorattack mot israeliska kibbutzer och musikfestivalen Nova, greps Issa Amro. Han berättar att han satt fastbunden på en stol med ögonbindel och fick ta emot slag efter slag av poliser.
– Jag var övertygad om att jag skulle dö. Jag väntade bara på att de skulle skjuta mig i huvudet, säger han.
Men Issa Amro dog inte. Han släpptes. Och blev än mer stärkt i att hans arbete behövs.
Nu är en ny president på väg att flytta in i Vita huset i Washington. Han har lovat att skapa fred i Mellanöstern – men han befaras också se lättare på bosättarvåld än hans föregångare Biden har gjort.
För Issa Amro spelar det ingen roll.
– Jag litar inte på nummer 47. Han vet inte hur man skapar fred. Vi måste pressa honom till det.
Fakta.Det alternativa Nobelpriset
Right Livelihood-priset, som även kallas Det alternativa Nobelpriset, har delats ut sedan 1980 för att uppmärksamma, hedra och stötta människor som gjort insatser för att lösa globala problem.
Right Livelihood grundades efter att Nobelstiftelsen avfärdat ett förslag att om att inrätta två nya priser med syfte att uppmärksamma personer som kämpar för social rättvisa respektive miljöskydd.
Issa Amro delar i år priset med Joan Carling från Filippinerna, Anabela Lemos och Justiça Ambiental från Moçambique och med Forensic Architecture från Storbritannien.
Issa Amro och Youth Against Settlements får priset ”för deras orubbliga icke-våldsmetoder mot Israels olagliga ockupation och deras stöd till palestiniernas fredliga medborgaraktioner.”
Priset delas ut den 4 december på Cirkus i Stockholm. Priset är en summa pengar som ska gå till pristagarens pågående arbete.
Det ser mörkt ut för närvarande. Kriget i Gaza pågår med full kraft. I hemstaden Hebron är det många palestinier som har svårt att få tag i tillräckligt med mat.
Issa Amro ser ändå ljust på framtiden.
– Jag förlorar aldrig hoppet. Tvärtom. Fred kommer oftast efter krig. Jag ser hopp i att människor över hela världen protesterar mot Israels krig i Gaza och mot ockupationen. Folk håller på att ändra uppfattning, även inom Israel. Det kommer att leda till förändring, säger han.