Hur förhandlar man med någon som inte berättar vad den vill ha?
För EU-kommissionen fortsätter USA:s pågående tullkrig att väcka huvudbry.
I måndags reste EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic till Washington för en två timmar lång tête-à-tête med sin amerikanske motsvarighet, affärsmannen och miljardären Howard Lutnick.
Sefcovic upprepade EU:s erbjudande om att helt slopa tullarna på industrivaror, om USA gör detsamma. Men Sefcovic fick även denna gång resa hem utan en uppgörelse.
”EU fortsätter att vara konstruktivt och är redo för en rättvis deal (…) För att uppnå det krävs en betydande insats från båda sidor”, skrev Sefcovic på X efter mötet.
Besvikelsen kunde utläsas mellan raderna.
EU-kommissionens problem är att den inte vet vad USA vill ha i utbyte mot att lyfta tullarna.
– Vi behöver höra mer från amerikanerna. Vi måste få en tydligare uppfattning om vad de vill ha ut av dessa förhandlingar, sade EU-kommissionens talesperson Olof Gill.
Vita huset är påtagligt uppretade över att EU exporterar mer varor till USA än tvärtom, men ignorerar att det omvända gäller för tjänster.
Den amerikanska handelsministern Howard Lutnick har uttryckt särskild irritation över EU:s livsmedelsregler, som bland annat innebär att hormonbehandlat kött inte får säljas i unionen av hälsoskäl.
Lutnick hävdar att européerna i själva verket är avundsjuka på amerikanskt kött.
– De hatar vårt nötkött eftersom vårt nötkött är vackert och deras är svagt (weak), sade han nyligen i en uppmärksammad intervju.
EU har visat sig redo att förhandla om mycket, men kommer inte att tumma på standarderna för livsmedelssäkerhet, enligt Olof Gill.
– EU:s standarder när det gäller livsmedelshälsa och säkerhet är heliga, sade han.
Förhoppningarna är stora på att Italiens premiärminister Georgia Meloni, som möter Donald Trump i Washington på torsdag, ska tina upp relationerna mellan EU och USA. Hennes resa har stämts av med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– De hade ett telefonsamtal igår kväll. De har koordinerat besöket. Alla kontakter med den amerikanska administrationen är välkomna, säger EU-kommissionens talesperson Arianna Podesta.
Enligt källor till Bloomberg räknar EU dock med att de flesta av USA:s tullar blir kvar.
Läs mer: Michael Winiarski: Trumps tullkrig ger Kina en gratischans