På ett seminarium under Almedalsveckan i Visby gav Vattenfall en optimistisk beskrivning av förberedelserna för ny kärnkraft. ”Stormsteg” var ett ord som användes för att beskriva tempot.
Markarbete pågår för fullt på Väröhalvön invid det befintliga kärnkraftverket Ringhals. Det provsprängs, el och vatten dras fram. Samtidigt utvärderar Vattenfall vem som skulle kunna leverera nya reaktorer på bästa sätt. Kandidatlistan är nu nere på fyra stycken: Westingouse, Rolls Royce, GE Vernova och EDF.
– På 40 år har vi aldrig varit närmare att bygga ny kärnkraft i Sverige, säger Desirée Comstedt som är chef för kärnkraft på Vattenfall.
I april grundades projektbolaget Videberg Kraft AB som blir ansvarigt om det blir ett beslut om att bygga nya reaktorer. Än så länge är det helägt av Vattenfall men tanken är att Industrikraft, en sammanslutning av tunga svenska industriföretag, ska gå in som delägare. Kanske på sikt även staten.
En avgörande orsak till Vattenfalls optimistiska bild är det statliga stöd till ny kärnkraft som riksdagen klubbade i maj. Men här finns också kärnkraftsförespråkarnas stora oro. Stödmodellen, som omfattar hundratals miljarder kronor, är en produkt från Tidöregeringen. Oppositionen är inte med på tåget.
– Det som skulle kunna stoppa det här är om vi inte kommer fram till en överenskommelse om att få ta del av riskdelningsmodellen från regeringen, säger Vattenfalls vd Anna Borg.
Frågan är vad som händer efter ett eventuellt maktskifte. På seminariet deltog även de viktigaste politiska spelarna från politiken: finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och energipolitiska talespersonen Fredrik Olovsson (S). De gav inga nya besked på plats men Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke, som också deltog, uppfattar att tongångarna politikerna emellan har förändrats.
– Man kan skönja en hyggligt stor grad av samstämmighet. Jag är betydligt mer hoppfull nu än för ett år sedan.
Jan-Olof Jacke ser en bredare uppgörelse som omfattar mer än kärnkraft som den troliga vägen framåt. Det hoppas även det tunga industrifacket IF Metall på. Ordföranden Marie Nilsson vill se en politisk uppgörelse som tar ett brett grepp om flera kraftslag, inklusive det kärnkraftsprojekt som Vattenfall har dragit i gång. Ett sätt att säkra jobben, och skapa nya, enligt fackbasen.
– Det är jätteviktigt för investerarna att veta vad som gäller för lång tid framöver. Men det är olyckligt att bryta ut ett kraftslag. Vi behöver ett helt system med alla bitar som bidrar, säger Marie Nilsson.
Tom Erixon, ordförande för Industrikraft och vd för Alfa-Laval, är också positiv till ett bredare anslag men han anser att kärnkraften förtjänar särskild omsorg.
– Det vore absolut bra med en enighet om hela energisystemet och det är mycket som behöver hanteras de kommande femton åren innan ny kärnkraft är i drift. Men den stora frågan som vi inte har kommit överens om är kärnkraften och den behöver lite mer syre nu för att komma i mål, säger Tom Erixon.
Läs mer:
Inför miljardbeslutet: S och M i hemligt möte om kärnkraften