– Vi talar om en tull på tio procent på Kina eftersom de sänder fentanyl till Mexiko och Kanada, sade Trump i sin första presskonferens efter installationen.
Trump har också sagt att han funderar på att lägga 25 procents tull på varorna från Mexiko och Kanada från den 1 februari för att pressa dem att stoppa leveranserna av opioider till USA.
Fentanyl är en syntetisk opioid, som är cirka 50–100 gånger starkare än morfin, som används inom sjukvården för smärtlindring. Med tiden har ämnet orsakat fler än 100 000 dödsfall som en följd av överdoser varje år i Nordamerika.
För drygt tio år sedan började fentanyl från Kina för första gången att strömma in i USA i stor skala. Vid den tiden bedöms 90 procent av leveranserna ha kommit direkt från Kina.
USA har länge kritiserat Kina för drogkrisen. År 2019 införde Kina, efter påtryckningar från USA, ett strikt kontrollsystem mot hela kategorin av fentanyldroger. Vad som då hände var att de kinesiska nätverken förändrade sin affärsidé och i stället började producera substanserna som ingår i fentanyl och sände dem utomlands, särskilt till Mexiko och Kanada. Ibland med medskickade recept på hur beståndsdelarna ska blandas för att erhålla den färdiga produkten.
Kina ansåg sig ändå ha gått USA till mötes med sin striktare kontroll och förväntade sig, enligt experter, något i gengäld – som sänkta tullar. I stället behöll Joe Biden de tariffer som Trump införde under sin första period som president och ökade konkurrensen mellan länderna, bland annat genom exportrestriktioner av strategiska produkter som halvledare.
USA har velat ha hjälp av Kina att också stoppa de fortsatta leveranserna utomlands av byggstenarna till fentanyl. Kinas ledning har svarat med kalla handen eftersom den ansett sig motarbetad av USA. Särskilt efter ett besök av representanthusets talman Nancy Pelosi i Taiwan sommaren 2022.
Under sin senaste presidentvalskampanj hotade Donald Trump att tullarna mot vissa kinesiska varor, som elbilar, kan komma att höjas med ytterligare 60 procent.
Läs mer:
Trump arbetsbefriar mångfaldstjänstemän