I augusti föreslog Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva att Bricsländerna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, skulle införa en gemensam valuta för handel och investeringar, och på så sätt minska beroendet av dollarn.
För att stoppa Brics hotar nu USA:s nästa president Donald Trump med att införa hundraprocentiga strafftullar mot länderna om de går vidare med planerna.
”Idén att Bricsländerna försöker röra sig bort från dollarn medan vi står bredvid och tittar på, är ÖVER”, skriver Donald Trump på sin sociala medieplattform Truth.
Det hela beskrivs som orealistiskt av Ola Olsson, professor i Nationalekonomi på Göteborgs universitet.
– Det är väldigt olika länder så jag har svårt att se att det är på allvar, säger han.
Brics startade för 15 år sedan som en reaktion mot västs dominans i världen. I år utökades gruppen med fyra nya medlemmar, Iran, Förenade arabemiraten, Etiopien och Egypten. Samarbetet är både ekonomiskt och politiskt.
– Det här är länder som alla vill vara oberoende av USA. Det är en planekonomisk tanke som vissa vänsterinriktade länder tenderar att ha, särskilt i Sydamerika, som inte brukar sluta så bra, säger Ola Olsson.
Lula da Silva, som tog över som Brasiliens president 2023, har tidigare föreslagit en gemensam sydamerikansk valuta. Anledningen är densamma, att minska beroendet av dollarn.
För Rysslands del är ett gemensamt betalsystem angeläget. I samband med Ukrainakriget 2022 utestängdes ryska banker från det globala betalsystemet Swift.
I många decennier har dollarn varit den dominerande valutan på världsmarknaden. Den används även när USA inte är involverad i handeln.
– Dollarn används som ett vapen. Vi ser det verkligen så, sade president Vladimir Putin på ett Bricsmöte i oktober.
Ola Olsson tror inte att en Bricsvaluta kommer att bli verklighet.
– Gissningsvis är det väl kinesiska Yuan som skulle vara aktuell i så fall, eftersom att Kina är det dominerande landet.