USA:s president Donald Trump har, liksom många i hans närmaste rådgivande krets och ministär, utbildat sig på förnäma universitet, men likväl byggt en försvarlig del av sin opinion på ett förakt mot eliten. Till skillnad från andra lärosäten har Harvard valt att inte helt hörsamma Vita husets krav på åtgärder mot antikrigsdemonstranter på sina campusområden – därav ställningskriget.
Bloggaren Samuel Graham-Felsen, som själv studerade på Harvard och jobbade för Barack Obamas första presidentkampanj 2008, säger till New York Times att han själv aldrig skänkt några pengar till sitt alma mater. Inte minst med tanke på att Harvards uppskattningsvis 53 miljarder dollar stora fond gör det till världens rikaste lärosäte, men den senaste veckans händelseutveckling har fått honom att ändra sig.
– Ju mer Trump straffar Harvard ekonomiskt, desto mer kommer jag att donera. Och jag är ingen rik snubbe, säger Samuel Graham-Felsen till New York Times och förtydligar att han donerat 108 dollar som en numeriskt symbolisk referens till sitt eget judiska ursprung.
Han säger att han har flera vänner som också donerat summor till Harvard den senaste veckan, men Harvard har inte offentliggjort hur många eller hur mycket man fått in. Det ska nämnas att det finns skäl att tro att det omvänt finns ytterligare andra som valt att låta bli att donera i protest mot Harvard eller sympati för Vita huset.
Den nuvarande konflikten kan sägas ha tagit sin början den 30 januari med Trumps presidentorder om att ”vidta kraftfulla och aldrig tidigare skådade åtgärder för att samla alla federala resurser för att bekämpa explosionen av antisemitism på våra campus”. Det ena utpekade lärosätet efter det andra har både straffats och gett vika på olika vis, inklusive Harvard, men i måndags meddelade universitetet att man inte tänker ändra sina policyer.
”Ingen regering – oavsett vilket parti som sitter vid makten – ska diktera vad privata universitet får lära ut, vem de får anta eller anställa och vilka studie- och forskningsområden de får ägna sig åt”, skrev Harvards rektor Alan Garber som också har judisk bakgrund och har uttryckt kritik mot demonstrationerna. Han anser däremot att administrationens sätt att lösa det går utöver den federala regeringens makt.
Garbers uttalande var ett svar på ett brev som Vita huset skickat förra veckan, men enligt New York Times kan det brevet ha skickats av misstag. Några källor inom administrationen säger till tidningen att brevet inte skulle ha skickats alls, medan andra hävdar att det var tänkt att postas först efter om förhandlingar mellan parterna inte lett till en överenskommelse.
Läs mer: Vita huset trappar upp kriget mot Harvarduniversitetet
Skatteverket överväger att upphäva Harvards skattefrihet
Elituniversitetet vägrar böja sig för Trumps krav