Tunga exportbolag lämnar nu sina rapporter om hur det gått under årets tre första månader. Vad vd säger i rapporten om läget följs noga av ägare, analytiker och andra intresserade.
Oklarheten kring USA:s tullar ligger som en våt filt över vad som ska ske framöver. Även om bolagen visar goda siffror för första kvartalet är det på sätt och vis passerat.
– De har just lämnat en rapport som slutar den 30 mars. Allting hemskt som har hänt på börsen har ju hänt efter det, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker med lång erfarenhet av börsrapporter.
Det var den 2 april i år som Trump presenterade sitt förslag på tullar till andra länder med kaos på finansmarknaderna som följd. Här är några exempel på hur exportcheferna tagit sig an framtiden i bolagets kvartalsrapport.
”Efter kvartalets slut har den globala ekonomiska utvecklingen försämrats och nivån av osäkerhet kring priser och villkor har ökat”, skriver Bolidens vd Mikael Staffas i gruvjättens rapport för första kvartalet.
Fordonstillverkaren Volvos koncernchef Martin Lundstedt konstaterar att försäljningen var 9 procent lägre årets första kvartal jämfört med samma period 2024.
”…och allteftersom kvartalet gick ökade osäkerheten kring tullar och deras effekt på den globala handeln.” skriver han.
Husqvarna – som bland annat tillverkar olika verktyg för skogs och trädgårdsskötsel kom med sin rapport på torsdagen – noterar också det oklara läget. Vd Pavel Hajman skriver:
”Samtidigt upplever vi en hög nivå av osäkerhet i världsekonomin, till följd av ökade handelstullar, fortsatt geopolitisk instabilitet och betydande valutakursförändringar.”
Låsjätten Assa Abloys vd Nico Delvaux skriver att den ”makroekonomiska miljön fortsätter att vara utmanande med geopolitisk osäkerhet påeldad med tulloro och högre räntor.”
För Wallenbergsfärens maktbolag Investor, med många exportbolag i portföljen, börjar vd Christian Cederholm sina ord till ägarna med:
”De ekonomiska och geopolitiska förändringarna sker just nu så snabbt att det första kvartalet redan känns avlägset.”
Han konstaterar sedan att ökade tullar kommer att påverka både leverantörskedjor och kostnaden för sålda varor.
”Oförutsägbarheten i sig kommer att hämma den globala efterfrågan. Med så många rörliga delar är det svårt att precisera den sammanlagda påverkan på våra portföljbolag.” noterar han.
Peter Malmqvist menar att cheferna måste vara försiktiga med att gå ut med varningar om sämre utveckling.
– Det handlar om att balansera på slak lina här när man uttalar sig om framtiden. Donald Trump har en oerhörd makt över börskursen nu, konstaterar han.
Om en vd skulle ge en prognos och så kommer det ett nytt besked från USA:s president som förändrar läget skulle det kunna se illa ut.
Han får medhåll av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om läget för bolagscheferna.
– De famlar i mörkret. Osäkerheten är extremt svår, säger hon.
Hon har också noterat en annan skrivning som ofta förekommer.
– Jag tycker man ser att bolagen försöker betona att man är anpassningsbar, flexibla och kan ställa om, säger Frida Bratt.
Ett exempel på detta är bilsäkerhetsföretaget Autolivs vd Mikael Bratt som skriver:
”Vi fortsätter att noga övervaka och utvärdera situationen, med fokus på att vara anpassningsbara och rörliga.”
Läs mer:
IMF skrotar prognos
Påhittad expert bakom Trumps tullkaos