Så sent som förra året såg Zhao Xiadi ljust på den amerikanska marknaden. Hans bolag, som legotillverkar gummistövlar och arbetsskor, märkte att ekonomin i Europa gick knackigt. Amerikanerna verkade dock villiga att konsumera.
– Men så kom Trump och hans tullar. Nu har vi helt slutat att ta emot amerikanska beställningar.
Zhao Xiadi är en av många hundra tusen exportinriktade kinesiska företagare som står mitt i Trumps handelskrig. Han driver ett företag som sedan 30 år tillbaka legotillverkar gummistövlar, som Nokia, och arbetsskor åt utländska märken. Den största delen av försäljningen sker i Europa. Men tio procent går till USA. Nu är den marknaden helt död för Zhao som äger två fabriker i Hebei-provinsen och även anlitar ett 20-tal andra fabriker i resten av Kina. När Trump belade Kina med tullar på 20 procent var det fortfarande hanterbart.
– Mina amerikanska kunder kunde ta tio procent av kostnaden och jag tio procent. Men när Trump lade på ytterligare 34 procent i början av april blev det för mycket. Ingen ville bära den extra kostnaden.
Att tullen på kinesisk export sedan dess höjts till 145 procent är bara en meningslös sifferexercis för Zhao. Tullkriget har tvingat honom att säga upp folk från fabriken. Nu letar han vägar att komma runt Trumps korståg mot Kina. Redan i februari undersökte han, på uppdrag av sina amerikanska beställare, möjligheten att flytta en del av produktionen till Vietnam.
– Men jag var för sen på bollen. Alla deras fabriker var redan fullbokade, kapaciteten slog i taket.
En del kinesiska företag har satt i system att skicka varorna till Vietnam där de märker om dem från ”made in China” till ”made in Vietnam” för att slippa Kinas strafftullar.
– Jag har vänner som gör det. De öppnar alla kartonger i Vietnam, packar om och märker om. Det ser ut som om varan är tillverkad i Vietnam, men i verkligheten är allt producerat i Kina.
Ändå är han inte alltför oroad. Han har fortsatt försäljning till andra marknader. Och han räknar med att handelskriget lugnar ner sig. För så här kan det inte fortsätta, menar Zhao Xiadi.
– Det är inte bra för någon. Varken amerikanska eller kinesiska företag vill ha tullarna.
Och att produktion skulle flytta till USA, som Trump brukar hävda, tror han inte ett dugg på.
– Aldrig, de är inte vana vid att jobba hårt på fabriker. De tänker mer på sig själva och sina försäkringar.
Men än så länge dundrar handelskriget mot Kina på. En följd är att containrar med varor som skulle till USA samlas i kinesiska hamnar och att tillverkning i en del fabriker stannat av, rapporterar RFA.
Medan övriga länder i världen fått en 90 dagar lång respit syns inga tecken på samtal mellan Trump och Kinas ledare Xi Jinping. Visserligen sade Trump i helgen att tullar på vissa högteknologiska produkter som tillverkas i Kina, som smarta telefoner och datorer ska få ett undantag. Exakt vad som gäller är dock oklart. Bara någon dag efter beskedet sade Trump att ”ingen kommer undan”. Samtidigt begränsar Kina exporten av sällsynta jordardsmetaller, viktiga för bland annat tillverkning av batterier till elbilar och försvarsindustrin, till USA.
På måndagen inledde Kinas ledare Xi Jinping en ”charmturné” med första stopp i Hanoi, Vietnam. Xi väntas försöka vinna över sina asiatiska grannar i tullkriget. Vietnam balanserar mellan de två ekonomiska supermakterna. Landet är beroende av export till USA, men mycket av investeringar och insatsvaror i vietnamesisk produktion kommer från Kina.
– Xi kommer vilja visa att han också är en stor chef och säga att om ni knäböjer för Trump kommer vi att straffa er, säger Zhao Xiadi.
Han känner sig trygg med att Kina rider ut stormen och konstaterar att regeringen har satsat mycket på högteknologisk produktion för att bli mindre känslig för flytt av arbetsintensiv tillverkning. Själv undersöker han nu om han kan lägga en del produktion i Indonesien.
– Alla jobbar stenhårt på att hitta lösningar. Men Trump, som ligger bakom tullarna, verkar inte ha så mycket lösningar eller tänka på nästa steg, säger Zhao.