I tisdags kväll valdes Sadik Sadik till ordförande i Karateförbundet efter att ha vunnit omröstningen mot Ramon Malavé med siffrorna 194–180. Reaktionerna i det splittrade förbundet blev starka.
Förbundets sportchef Patrik Nilsson och den assisterande sportchefen Tomas Norberg meddelade att de ställer sina platser till förfogande med omedelbar verkan.
Nilsson, som varit förbundets sportchef sedan 2020, är fåordig kring sitt beslut.
– Jag vill hålla mig utanför det politiska och har egentligen inga kommentarer, men jag kan bekräfta att jag skriftligen meddelat förbundet att jag slutar, säger han.
Enligt vad DN erfar är de båda sportchefernas beslut kopplat till utgången av ordförandevalet. Det gäller även landslagstränaren Raul Cuerva Mora, som också meddelat att han lämnar sin post.
DN har tidigare berättat om stridigheterna i förbundet. En falang med tidigare förbundsordföranden Urban Andersson i spetsen lyckades inte bara få sin kandidat Sadik Sadik vald som ordförande, utan fick även in fler av sina namn i förbundsstyrelsen.
Förbundets generalsekreterare Sarah Wennerström Cedercrona bekräftar att man tagit emot beskedet från de tre ledarna:
– Patrik, Tomas och Raul har lagt ned otroligt mycket tid och engagemang i landslaget och bevisligen har det hjälpt oss till framgång. Det är naturligtvis oerhört tråkigt att det blir ett sådant abrupt stopp på deras insatser, men utifrån den turbulens och politisering av landslaget som förekommit i samband med våra två stämmor och ordförandeval, är det kanske inte är så förvånande att de väljer att lämna, säger Wennerström Cedercrona och meddelar att även Henrik Verputten, som arbetat som så kallat trygghetsombud i förbundets föreningsråd, valt att lämna sin post på grund av utfallet i ordförandevalet.
Reaktionerna har också varit starka på valet av Marianne Blicher som ny ledamot av förbundsstyrelsen. Blicher var fram till i våras ordförande för Zendokai Karate i Halmstad, men röstades bort vid ett extra årsmöte och stängdes därefter av från klubben i fem år.
Skälet var bland annat att hon och styrelsen trots upprepade uppmaningar inte agerat på uppgifter om otrygghet och kränkningar mot barn och ungdomar i klubbens verksamhet.
Enligt Per Thelin, klubbens nye ordförande, hade kränkningarna pågått under en längre tid och när styrelsen inte tog tag i problemet röstades den bort av medlemmarna. Den gamla styrelsen valde att lämna klubben omedelbart utan att lämna över till efterträdarna, vilket enligt Thelin tvingade klubben att ställa in en stor tävling med internationellt deltagande.
– Vi anser att Marianne (Blicher) aktivt motarbetade klubben och det var ett annat skäl till att vi valde att stänga av henne, säger Thelin.
Blicher föreslogs under förbundsstämman som styrelseledamot av Urban Andersson, utan att det framkom att hon stängts av.
– Jag tycker att det är information som bör framgå när en person ska röstas in i en förbundsstyrelse, säger Thelin.
Blicher, som numer är verksam i Halmstad Karate Klubb, en förening som på grund av händelserna i Zendokai ännu inte godkänts av Karateförbundet, säger till DN att hon inte tyckte det fanns anledning att berätta om avstängningen när hon presenterade sig för årsmötet eftersom ”det är något som Karate-sverige känner till”.
Hon motsätter sig också beskrivningen av att hon och styrelsen i hennes gamla klubb var passiv kring larmen om kränkningar.
– Problemet var att det inte fanns konkreta anmälningar. Vi hade upprättat en handlingsplan för det här, men då blev vi bortröstade, säger Blicher.
Läs mer: Sadik vann ordförandestrid i splittrat förbund