Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

Ryskt passagerarflyg uppges ha kraschat

juli 24, 2025

DN Debatt Repliker. ”Låt människor själva prioritera kring sitt vatten”

juli 24, 2025

EU: Ajöss till spökiga värdshuset och tack för fisken!

juli 24, 2025

Förslaget: 152 bristyrken kan undantas från skärpta lönekrav

juli 24, 2025

Skogsbrand rasar på Cypern – två döda

juli 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Stockholm
25°C
Lätt molnighet
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Tysk generalmajor: ”Vi har ett konkret hot mot den tyska säkerheten – Ryssland”
Världen

Tysk generalmajor: ”Vi har ett konkret hot mot den tyska säkerheten – Ryssland”

NyhetsrumBy Nyhetsrumjuni 22, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

– Polens utrikesminister har sagt att han numera är betydligt mer oroad över ett passivt Tyskland än ett aktivt och engagerat, fortsätter Wolf-Jürgen Stahl, som leder den tyska Förbundsakademin för säkerhet i Berlin.

Han verkar inte direkt missnöjd över utsagan.

Han tar emot i sitt arbetsrum, i stadsdelen Pankow som ligger i före detta Östberlin. Stahl leder Förbundsakademin för säkerhet. Det är en statlig myndighet för tysk säkerhetspolitisk fortbildning.

Stahl är den första aktiva yrkesofficeren som leder akademin. Sedan Ryssland anföll Ukraina på bred skala 2022 har den tyska försvars- och säkerhetspolitiken uppgraderats i expressfart.

Upprustning för miljarder. Gemensam försvarsproduktion med Ukraina. Diskussioner om att återinföra värnplikten. Tyskland har rentav börjat fira veteranernas dag den 15 juni.

– Vi har ett konkret hot mot den tyska säkerheten. Det är Ryssland, säger generalmajor Stahl.

Bild 1 av 4

Bild 2 av 4

Bild 3 av 4

Bild 4 av 4

Han anser att Ryssland redan angriper Tyskland – i hybridform. Ifjol exploderade en DHL-försändelse utan förklaring på flygplatsen i Leipzig. Myndigheterna utreder fortfarande händelsen, Stahl utgår ifrån att det var en rysk sabotageoperation. Han räknar upp flera motsvarande exempel som sträcker sig över flera år.

– Ryska agenter utför mord i Berlinparken Tiergarten på ljusan dag (en rysk agent sköt en tjetjensk man 2019). Det sprids ogrundade rykten om våldtäkter på ryska medborgare. De försöker manipulera våra val (förbundsdagen anklagar Ryssland för att ha spridit desinformation under senaste förbundsdagsvalet). Det är angrepp, säger Stahl.

Tyskland har en stark pacifistisk tradition. Det är ett resultat av de historiska lärdomarna efter andra världskriget, där ett aggressivt Tyskland lade Europa i ruiner. Särskilt stark är traditionen inom det socialdemokratiska partiet, där man vårdar arvet efter Willy Brandt, Västtysklands förbundskansler 1969–1974, och hans djupa engagemang i östrelationerna.

Nyligen gick en grupp tyska socialdemokrater ut med ett manifest. De kräver förhandlingar med Ryssland, ”ett land som inte går att besegra militärt”. Gruppen vill ha ett slut på den ”militaristiska larmretoriken”. I Berlin arrangerar vänsterpartiet Die Linke en egen motdemonstration när försvaret firar den nya veterandagen den 15 juni.

Samtidigt höjs kraven i Europa på att Berlin ska ta en starkare roll när det gäller försvaret av hela kontinenten. Där är Wolf-Jürgen Stahl dock påfallande försiktig. Han talar visserligen öppet om Ryssland som motståndaren. Men, säger han, vi håller fortfarande fast vid att aldrig mer handla på egen hand.

– Vår nya förbundskansler är mycket medveten om Tysklands roll. Vi är, sett till befolkningen, det största landet i EU. Men vi kommer alltid att vara en lagspelare. Vi är inte intresserade av solospel, vi arbetar inom EU, Nato, med Storbritannien, säger Wolf-Jürgen Stahl.

Samtidigt trappar Tyskland upp stödet till Ukraina och har nyligen lovat Kiev 1,9 miljarder euro i militärt bistånd. Däremot sade försvarsminister Boris Pistorius nej till leverans av Taurus-robotar då han nyligen var i Kiev. Taurus är en tysktillverkad medeldistansrobot som Ukraina upprepade gånger har begärt för att kunna slå till mot militära mål i Ryssland.

Wolf-Jürgen Stahl säger att Ukraina har rätt att försvara sig lagligt på alla sätt det kan. Europa ska hjälpa till, anser han.

– Som militär kan jag bara säga: Den som för en laglig kamp för självständighet ska man beväpna så bra man kan. Ukraina borde ha alla möjligheter till sitt förfogande för att kunna försvara sig. Varför det inte sker? Ni får fråga någon politiker, säger generalmajoren torrt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har föreslagit att man ska grunda en europeisk armé för att möta hotet från Ryssland. Det tror inte Stahl är realistiskt.

– Ukraina behöver soldater, och det är deras egen sak hur man rekryterar dem. Men Nato har ingen som helst avsikt att föra ett krig i Ukraina. Det är ett politiskt beslut. Nato vill inte ha en direkt konfrontation med Ryssland.

Hans kontor i slottsområdet Schönhausen i östra Berlin är ett konkret exempel på Rysslands och Tysklands historia av krig. Efter andra världskriget år 1945 spärrades hela området av och ockuperades av sovjetmyndigheterna. Därefter blev det residens för DDR:s president och senare statsråd.

Under hela efterkrigstiden har Tysklands roll inom europeisk utrikes- och säkerhetspolitik över huvud taget inte motsvarat dess tyngd. Något som alla har varit nöjda med, inte minst Tyskland självt.

Nu är allt annorlunda. Den tyska förbundskanslern Friedrich Merz konstaterade på valnatten i slutet av februari att dagens amerikanska ledning ”i stort sett är likgiltig” inför Europas öde. Ändå säger Wolf-Jürgen Stahl att det är omöjligt för honom att tänka sig ett försvar av Europa utan USA.

– USA prioriterar visserligen kampen mot Kina. De kommer att vara mindre militärt engagerade i Europa och ha färre soldater här. Men det betyder inte att de tänker lämna Europa. Några sådana signaler hör vi inte.

Stahl, född år 1964, är starkt präglad av sin uppväxt under kalla kriget. Hans tro på Nato och på europeisk solidaritet är bergfast.

– Gråhåriga män som jag kommer ihåg den tid vi hade gemensamma övningar med över 35 000 soldater. Jag körde min stridsvagn på Autobahn, genom städer och byar. Folk var vana vid soldater och militär närvaro. När jag stannade min stridsvagn vid bondgårdar fick jag mjölk av gårdsfolket. Så kommer det att bli på nytt, fast kanske inte i lika stor skala.

Mellan 1966 och 2009 deltog Frankrike inte i Natos militära struktur. Trots det var tiotusentals franska soldater stationerade i Tyskland.

– Det var självklart att de skulle försvara oss. Att vi hade en ödesgemenskap. Den här erfarenheten sitter djupt i den tyska medvetenheten.

Kan upprustningen i Europa leda till ökade spänningar?

– Jag förstår inte på vilket sätt vår upprustning kan vara ett större problem än att Putin säger: Väst borde inte längre finnas.

Fakta.Tyskland satsar på försvaret

År 2024 lade Tyskland ut 76 miljarder euro på försvaret. Det innebar att Tyskland spenderade mest av alla västeuroepiska länder och låg på fjärdeplats globalt för militära utgifter.

Nya satsningar på försvaret ska finansieras med en blankocheck. Förbundsdagen har avskaffat skuldbromsen (som begränsar möjligheterna att ta lån) för försvarsutgifter som överskrider 1 procent av BNP.

År 2011 avskaffade Tyskland värnplikten. Nu diskuteras ett återinförande. Planen är att unga män ska kartläggas på ett liknande sätt som i Sverige, därefter ska ett begränsat antal kallas till mönstring.

Målet är att tyska armén Bundeswehr år 2031 ska ha 203 000 soldater. I dag har den ca 181 000.

Läs mer:

Anna-Lena Laurén: Tyska rustningsindustrin har ett gyllene tillfälle

”Det värsta är när soldaterna får vätska i lungorna och vet att de kan kvävas”

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Skogsbrand rasar på Cypern – två döda

Världen juli 24, 2025

Efter dagliga explosioner i Iran: Misstänker ny israelisk sabotagevåg

Världen juli 24, 2025

Kambodja och Thailand i gränsdrabbning

Världen juli 24, 2025

Kina tar upp kampen med USA om mänskliga robotar: ”Snart tvättar de dina kläder”

Världen juli 24, 2025

Hjälporganisationer varnar: Massvält i Gaza

Världen juli 24, 2025

Zelenskyj lägger fram nytt lagförslag

Världen juli 23, 2025

AI-jättar spenderar mångdubbelt för att påverka Trump

Världen juli 23, 2025

Expert: Rädsla i ryska eliten efter ministerns död

Världen juli 23, 2025

Trumps krishantering i Epsteinaffären: ”Agerar frenetiskt”

Världen juli 23, 2025

Redaktörens Val

DN Debatt Repliker. ”Låt människor själva prioritera kring sitt vatten”

juli 24, 2025

EU: Ajöss till spökiga värdshuset och tack för fisken!

juli 24, 2025

Förslaget: 152 bristyrken kan undantas från skärpta lönekrav

juli 24, 2025

Skogsbrand rasar på Cypern – två döda

juli 24, 2025

Mördar-Bambi är en oinspirerad men punkig kulturgärning

juli 24, 2025

Senaste Nytt

Efter dagliga explosioner i Iran: Misstänker ny israelisk sabotagevåg

juli 24, 2025

Kulturdebatt. Svenska åklagare agerar för passivt i fallet Dawit Isaak

juli 24, 2025

Per såg granngårdar dö: ”Inte kan Finland skicka mat om det blir krig”

juli 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?