Förra veckan meddelade EU-länderna att motsvarande drygt 10,9 miljarder kronor, av ett nytt militärt stöd på nära 219 miljarder kronor det närmsta året, ska gå till ukrainsk produktion av haubitsar, rapporterar Washington Post.
Det är den största summan till artilleriproduktion hittills.
Beskedet kommer efter att flera europeiska länder insett vikten av att stödja Ukrainas vapenindustri snarare än att endast skicka egna vapen till det krigshärjade landet, säger en anonym EU-källa till tidningen. En orsak uppges vara att länderna vill behålla sina egna vapen när förråden minskar efter flera år av ryskt anfallskrig mot Ukraina.
Enligt källan betraktas finansieringen av vapenproduktionen som något positivt för både Ukraina och landets allierade.
– Det är billigare för oss. De behöver producera. Och ukrainarna lär oss mycket, säger EU-källan.
Bilden delas av Johan Norberg, militäranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Det ligger i de allierade ländernas intresse att Ukraina är starkt även i framtiden, framhåller han. Fokuset på Ukraina gör att Ryssland har mindre möjlighet att starta ett storkrig i Europa.
– Därför är det viktigt för oss att både ge till Ukraina och stötta deras egen produktion, säger han och menar att Ukraina framför allt behöver stärka sig självt.
– När de startar en produktion så är det av saker som de faktiskt behöver till krigsansträngningarna, och det vet de bättre än vi.
Produktionen av haubitsar är särskilt viktig, eftersom kriget i Ukraina i mycket stor utsträckning är ett artillerikrig, enligt Johan Norberg.
– Vi pratar mycket om drönare men den stora eldkraften sitter i artilleriet.
Med finansiering av vapenindustrin kan Ukraina bland annat bygga egna fabriker, de får kontroll på produktionen och transportsträckorna blir kortare, påpekar Johan Norberg.
En ökad produktion av Ukrainas egna haubitssystem gör också att ett annat problem minskar: Olika artillerisystem har olika reservdelar och ammunition, även om kalibern är densamma.
– Det kan också vara bra rent drifts- och underhållsmässigt att inte ha tio olika sorter utan i stället en eller två, säger Johan Norberg och fortsätter:
– En annan aspekt är kvantiteten: Du måste ha många pjäser, dels för att kriget är stort och dels för att de blir bortskjutna.
Läs mer:
Förlusten av Kursk öppnar för ny offensiv: Vill sätta krokben för Ryssland