Ungerns parlament har röstat för att förbjuda alla demonstrationer som skildrar eller anses främja homosexualitet eller transsexualitet, och som kan riktas till barn. I praktiken förbjuds den årliga Prideparaden, som arrangeras i juni i huvudstaden Budapest och andra städer i Ungern.
Sedan dess har tusentals människor gått ut på gatorna i Budapest i protest.
Arrangörerna av Pride planerar ändå att genomföra eventet.
”Vi kämpar inte bara för Budapest Pride eller hbtq-gruppen, utan för alla ungrares rätt att protestera” skriver Budapest Pride på sin hemsida.
Och det är inte bara arrangörerna som riskerar straff. Även deltagarna i Pride-evenemangen som trotsar förbudet kan få böter på motsvarande 5 400 kronor.
Den nya lagen låter också polisen använda ansiktsigenkänning med hjälp av AI för att identifiera deltagare.
– Jag är väldigt orolig att Ungern massövervakar demonstranter, säger EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M).
Hon sitter i den arbetsgrupp i EU-parlamentet som granskar hur EU-länderna genomför EU:s nya AI-lag, som reglerar hur man får – och inte får – använda artificiell intelligens.
– Ungern bryter mot AI-lagen, som förbjuder AI för massövervakning och social poängsättning, slår Kokalari fast, och syftar på hur Kinas styrande övervakar människor och kopplar förmåner och straff till deras beteenden.
En knäckfråga är om ungersk polis kommer att använda ansiktsigenkänning i realtid eller i efterhand. EU:s AI-lag förbjuder explicit det förra. Bara tre undantag medges: när man misstänker terrorbrott, letar efter kidnappningsoffer eller vid hot mot landets säkerhet.
Dessutom, säger Arba Kokalari, bryter Ungern mot EU:s grundläggande rättigheter.
– Mötesfrihet och yttrandefrihet är grundläggande rättigheter, och att förbjuda Pride innebär att man bryter mot dem.
EU-kommissionen har redan tidigare dragit Ungern inför EU-domstolen på grund av den lag som infördes 2021 under namnet ”barnskyddslagen” – den som nu också ligger till grund för Prideförbudet.
Lagen gör det förbjudet att ”skildra och främja” homo- och transsexualitet i material riktat mot personer under 18 år, i skolan, handeln, medier och reklam. Konsekvensen är att tv-serier med homosexuella rollfigurer bara får visas sent på kvällen, att tonåringar inte får låna böcker som skildrar samkönade relationer på biblioteket och att skolans sexualundervisning inte får beröra ämnet.
Homosexualitet kommer i det närmaste utraderas ur offentligheten, sade hbtq-aktivisten Tamás Dombos till DN då lagen infördes.
EU-kommissionen anser att den ungerska lagen bryter mot en lång rad EU-lagar: Dels mot tekniska marknadsregler om medier och reklam, dels mot regler kring diskriminering och yttrandefrihet. EU-domstolens dom väntas komma i sommar.
Men i stället för att vänta in domen går alltså Ungern vidare och utvidgar lagen till att även förbjuda hbtq-evenemang.
Det pågående rättsfallet är uppseendeväckande av flera skäl:
För det första tar EU-domstolen inte bara ställning till konkreta EU-lagar utan även om Ungern faktiskt bryter mot EU:s grundläggande värderingar.
Om EU-domstolen slår fast att så är fallet lär det mynna ut i diskussioner om att Ungern borde fråntas sin rösträtt i EU. Ett slags omyndigförklaring av landet inom EU-samarbetet, med andra ord.
För det andra har hela 16 EU-länder, däribland Sverige, Tyskland och Frankrike, samt EU-parlamentet anslutit sig till EU-kommissionens stämning av Ungern. Aldrig tidigare har så många länder gått till EU-domstolen tillsammans.
Läs mer:
Krav på att EU agerar mot Ungerns hbtq-förbud
Europa splittrat – nya lagförslag om att förbjuda flera AI-system