På måndagen presenterades EU:s granskning av Israels efterlevnad av det befintliga handelsavtalet med unionen sedan millennieskiftet.
Granskningen ”indikerar” att Israel bryter mot avtalets artikel 2 om att skydda mänskliga rättigheter, bland annat genom blockadernas påverkan på civilbefolkningen i Gaza. Granskningen ska bland annat baserats på anklagelser från Internationella domstolen och FN-organ. Det rapporterar Associated Press som tagit del av den tre sidor långa rapporten.
Efter att granskningen publicerats har nya krav kommit från EU-ledare om att pausa avtalet med Israel under tiden de europeiska ledarna kommer överens om en åtgärdsplan. En av dem var Spaniens utrikesminister José Manuel Albares Bueno:
”Varje dag dödas spädbarn, kvinnor, män. Det här är dags för handling.”, sade han på måndagen enligt AP.
Kaja Kallas meddelade att EU-ledarna planerar att fortsätta diskutera eventuella åtgärder under nästa toppmöte med utrikesministrarna i juli. ”Om situationen inte förbättras kan vi diskutera ytterligare åtgärder och återkomma i juli”, sade hon på måndagen.
Åtgärder som uppges kunna få stöd från en ”kvalificerad majoritet” av medlemsländerna är att avskaffa visumfria resor för israeler, sanktionera israeliska bosättare på Västbanken eller stoppa akademiska partnerskap, rapporterar AP. 15 av de 27 uppges stödja dessa förslag.
Kallas sade på måndagen att handel från de delar av den ockuperade Västbanken med ”våldsamma bosättare” inte ”gynnar den gynnsamma handelsrelation som vi har mellan Israel och Europeiska unionen”.
Men EU-länderna är oense om inställningen till den israeliska aggressionen i Gaza, och man tror sig inte kunna komma överens om ett enhälligt stopp för handelssamarbetet.
På ena sidan finns bland annat Spanien, Irland och Slovenien som redan förra året försökte driva igenom en EU-gemensam granskning som nu har gjorts, enligt AP.
På andra sidan finns länder som länder som Österrike, Tyskland och Ungern som hittills uttryckt stöd till Israel, och som inte tros gå med på ett beslut om att säga upp avtalet. Något som bekräftades av Tysklands utrikesminister Johann Wadephul på måndagen.
Spanien har avbrutit vapenavtalen med Israel och krävt ett vapenembargo. Även länder som Belgien, Nederländerna och Italien har helt eller delvis begränsat vapenhandeln med landet, enligt brittiska The Guardian. Sverige har ännu inte agerat på kraven på ett totalt vapenembargo som kommit från olika kritiker.