Som att försöka ta sig fram på Jokkmokks vintermarknad, för dem som någon gång upplevt trängseln där. Många människor knökade på en sparsam yta, där alla samtidigt tar sikte på knallestånd i olika riktningar.
– Det är för många som söker samma slags jobb på en gång. I normala fall hade det varit enklare att hitta ett arbete inom några månader, säger Ahmed Nour.
Liknelsen med vintermarknaden norr om polcirkeln är skev. Där råder upprymdhet, alls inte desperation. Här i Sara kulturhus i Skellefteå trängs människor som precis fått veta att de mister sina jobb i Northvolts batterifabrik.
Sorlet av hundratals röster är svårgenomträngligt.
För drabbade från länder utanför EU/EES, som vill stanna i Sverige, är tidsfönstret snävt. Tre månader för att hitta nya jobb när anställningarna upphör. Ännu kortare om befintliga arbetstillstånd hinner löpa ut.
– Några har bara ett par veckor på sig och vissa är konsulter. En del har inte arbetstillstånd alls, eftersom de var mitt i processen att förnya dem, säger Ahmed Nour.
Själv fick han sitt tillstånd förnyat precis före beskedet. Han har tre månader på sig när kontraktet avslutas i januari.
– Jag hade tur på det sättet, säger han.
Fakta.Kamp mot klockan
Personer från länder utanför EU/EES med giltiga tillfälliga arbetstillstånd har tre månader på sig att hitta nya anställningar.
För arbetstillstånd krävs en lön som uppgår till 80 procent av aktuell medianlön, vilket i dag är 28 480 kronor i månaden.
Källa: Migrationsverket
Mai Nabawy och Enas Elgarf, som DN tidigare berättat om, har precis fått veta att deras familjer än så länge är säkra i Skellefteå.
– Gruppen där min man arbetar berördes inte, och det kom ett mejl om att det är avslutat nu. Men det är väldigt svåra dagar, säger Enas Elgarf.
Hon stöttar vänner och bekanta som akut försöker träffa nya arbetsgivare.
Bland företagsmontrar, branschfolk och karamellskålar syns drabbade trösta varandra. Barn till sammanbitna föräldrar leker i trapporna. Några kvinnor gråter, flera stirrar håglöst framför sig i köerna.
De flesta är prydligt klädda, i hopp om att skapa goda första intryck.
Ahmed Nour har sin galghumor som livlina.
– Ja, vad ska man göra? Jag skämtade med mina vänner om att jag får fler negativa svar än vad jag skickar ansökningar.
Han har en gul plastmapp i handen. Där ligger meritlistan han uppdaterade så snart han anade varthän det barkade med arbetet i fabriken.
– Jag började direkt leta andra möjligheter, säger han.
Här i Skellefteå bor Ahmed Nour i en andrahandslägenhet. Han tränar på gym, spelar fotboll och är aktiv i en kampsportsklubb. Fem år har gått sedan han kom till Sverige. Det var på sitt tidigare jobb för byggföretaget Titan konstruktion i Luleå, vilket också drabbats hårt av krisen, som han först fick nys om batteritillverkaren.
– Northvolt var en stor möjlighet och utmaning med bra lön, säger han.
Före nedskärningarna hade han erbjudanden från andra aktörer, berättar Ahmed Nour. Kontakter som han med facit i hand önskar att han hade gått vidare med. Sedan några veckor råder skoningslös konkurrens om varje jobb.
– Jag söker även till byggarbetare eller lagerarbetare, under mina kvalifikationer, men nekas ändå. Vänta lite, jag kan visa er i telefonen, säger han.
Negativa mejlsvar naggar framtidsplanerna i kanten.
– Nej jag är inte arg, absolut inte. Men man vill ju arbeta och utveckla sig själv. Det är inte kul att vara hemma och söka hundratals jobb, säger Ahmed Nour.
En arbetsgivare frågar om han är svensk medborgare. Ahmed Nour svarar att han har ett giltigt arbetstillstånd och möjlighet att ansöka om permanent arbets- och uppehållstillstånd till sommaren.
Från vissa företag är det bara tyst, svaren uteblir helt.
Vad tycker du att arbetsgivarna ska göra?
– Företagen kan försöka att intervjua människor innan de nekar. Det är helt okej om du fått komma till intervju och de sedan bedömer att du saknar vad de söker, säger han.
Ahmed Nour pekar på att det finns flera stora internationella industriprojekt i Sverige, med medarbetare från länder både inom och utanför Europa – och menar att språket inte borde vara ett hinder.
– Många är kvalificerade nog att börja jobbet och kommunicera på engelska. De allra flesta svenskar kan engelska, säger han.
Han ser ett glapp mellan vad han hör sägas under krisen – att kompetensen ska räddas kvar i landet – och verkligheten för många som förlorar jobben.
– Om de verkligen vill att människor ska stanna kanske regeringen borde göra ett undantag som ger folk lite mer tid, och uppmuntra företag att ta in engelsktalande personer.
Ahmed Nour söker kontakt med flera industriföretag. Han lyckas ta sig fram till en monter men är strax därpå tillbaka med sin gula plastmapp.
Han skakar på huvudet.
– Det är inte enkelt att få prata och sälja in sin kompetens när vi är så många. Jag förstår inte vad vi gör här, helt ärligt. Företagens information finns ju på webben, säger han.
Sedan händer något.
Ahmed Nours mobiltelefon ringer. Han stänger omgivningen ute för att kunna höra personen på andra sidan. När samtalet avslutas är leendet stort.
– Haha, tänk att det här hände precis nu. Det var ett företag där jag hade intervju för två dagar sedan. De kanske vill göra en andra intervju. Inget är officiellt, men de skulle återkomma nästa vecka. Ja, det var åtminstone en god nyhet, säger han.
Fakta.Northvoltkrisen – och jakten på jobb
Skellefteå kommun, Arbetsförmedlingen och Northvolt arrangerade på fredagen förra veckan en träff för arbetssökande och arbetsgivare i norra Sverige. Träffen, den första av fyra, lockade omkring 3 000 besökare och ett 70-tal utställare.
Northvolt har sagt upp personal i Västerås och Stockholm, men hårdast drabbas Västerbottens län av krisen. 840 fabriksarbetare samt över 300 tjänstemän och ingenjörer tvingas lämna verksamheter i Skellefteå.
Källa: Skellefteå kommun, Unionen
Läs mer:
Volvo Cars bryter samarbete med Northvolt om ny fabrik
840 sägs upp från Northvolt i Skellefteå