Innan Israel gick till attack mot Iran, vilket resulterade i ett tolv dagar långt krig, hade fem rundor av förhandlingar hållits mellan representanter från USA och Iran för att försöka nå en överenskommelse om det iranska kärnenergiprogrammet. USA hade då lagt fram ett förslag som Iran väntades svara på under det sjätte sammanträdet i Oman.
Nyckelpersoner från USA och de allierade Gulfländerna ska ha fortsatt att föra samtal med Iran även under de pågående attackerna, uppger källor med insyn för CNN. Diskussionerna ska även ha fortsatt efter att vapenvilan slöts i början på veckan.
Bud som ska ha varit uppe på bordet är att lätta på de sanktioner som riktats mot Iran och att låta Iran få tillgång till de drygt 57 miljarder kronorna som har frysts på utländska bankkonton, visar ett utkast som har beskrivits för CNN.
För att locka tillbaka Iran ska Trumpadministrationen även ha diskuterat att hjälpa Teheran med nästan 300 miljarder dollar för att upprätta ett civilt kärnenergiprogram, som ska användas för civil energi. Detta ska bland annat ha lyfts under ett flera timmar långt möte mellan USA:s Mellanösternsändebud Steve Witkoff och representanter från Gulfländerna i Vita huset förra fredagen.
USA ska ha insisterat på att pengarna inte skulle komma direkt från Washington, utan att parterna från Gulfländerna skulle stå för betalningen.
En annan idé som ska ha diskuterats förra veckan, som för närvarande övervägs av de USA-stödda Gulfländerna, är att betala för att ersätta kärntekniksanläggningen Fordow, som USA attackerade med ”bunkerbomber” i helgen.
Det är oklart om Iran skulle ha tillgång till anläggningen själv eller hur seriöst man övervägde förslaget.
Det krav som USA konsekvent ska ha insisterat på under förhandlingarna är att Iran inte ska få fortsätta anrika uran själv. Ett förslag är i stället att Iran ska få importera anrikat uran, vilket Witkoff har liknat med Förenade arabemiratens kärnenergiprogram.
I onsdags påstod president Donald Trump att samtal med Teheran skulle återupptas nästa vecka. Då sade sig Trump däremot vara måttligt intresserad av att fortsätta samtalen om det iranska kärnenergiprogrammet, som han själv har beskrivit som ”totalt utplånat” efter helgens bombattacker.
På torsdagen tillbakavisade Irans utrikesminister Abbas Araghchi spekulationerna och klargjorde att det inte finns någon plan för att inleda nya förhandlingar.
Läs mer:
Detta har hänt – USA:s attack på Iran
Experter: Kriget kan påverka iransk-ryska försvarssamarbetet