Regeringen fick i dag betänkandet om ett tiggeriförbud överlämnat till sig och en slutsats är att det inte finns behov för något sådant. Det är den särskilda utredaren Krister Thelin, tidigare hovrättsdomare samt statssekreterare på justitiedepartementet i Bildt-regeringen på 90-talet, som haft i uppdrag att ”pröva för- och nackdelar” med system som möjliggör för kommunala respektive ett nationellt förbud.
– Med stöd av sakkunniga och experter har jag landat i: Det behövs inte. Skälen till detta är huvudsakligen två. Det ena är att omfattningen av tiggeriet numera ser annorlunda ut än för cirka tio år sedan, säger Krister Thelin.
– Det i sin tur hänger samman med att kontanter används i allt mindre utsträckning numera, och det gör att det inte är lönsamt för de utsatta grupper, oftast handlar det om romer från Rumänien eller Bulgarien som inte sällan i organiserad form kom till Sverige för att tillskansa sig medel som gjorde resan värd.
Utredningen är en del av Tidöavtalet, men åtminstone flera framträdande L-politiker har tidigare sagt sig vara emot. Samarbetspartierna SD, M, KD och L har tillsammans 176 av riksdagens 349 mandat, det vill säga att ett förbudsförslag skulle ha en ytterst svag möjlighet att klara sig genom en omröstning.
Oavsett Thelins slutsats ingick det i hans uppdrag att ändå lägga fram ett författningsförslag som innebär tiggeriförbud i Sverige. Hans mening är att möjligheten för kommuner att införa lokala förbud räcker, men om regeringen vill ta det nationellt föreslår han att det införs den 1 juli nästa år.