Valvinsten anses särskilt betydelsefull eftersom den markerar en generationsväxling inom vänstern.
– Den bästa ledaren är den som, när han försvinner, lämnar efter sig ett team som överträffar honom, säger Jose ”Pepe” Mujica, som var Uruguays president mellan 2010 och 2015, till El País.
Mujica genomförde många historiska reformer och kallades ”världens fattigaste president” eftersom han valde att bo kvar i sin stuga på landet och behålla sin folkabubbla när han hade landets högsta ämbete.
– En ledare måste så frön och skapa möjligheter för andra att ta över. Jag har lyckats med det. Ett stort träd skuggar så mycket att små träd inte kan växa, säger han.
Trots den 89-årige Mujicas vacklande hälsa, han strålbehandlas för cancer, engagerade han sig djupt i sin partikamrat Yamandú Orsis valkampanj. Fram till i februari i år var Yamandú Orsis guvernör för Canelones, landets näst mest befolkade provins.
– Canelones är som ett litet Uruguay. Alla problem som Uruguay har finns också i Canelones, sade Mujica under valkampanjen.
När Yamandú Orsi lämnade sitt uppdrag som guvernör i februari i år hade han stöd av 64 procent av provinsens befolkning. Han beskrivs som en jordnära person som kommit till valmötena med sin termos med maté i handen. När han röstade i söndags anlände han till vallokalen i kortärmad jeansskjorta och sneakers.
– Han är den kandidat som mest liknar den genomsnittlige uruguayanen, säger Gerardo Caetano, en av Uruguays främsta politiska analytiker, till El País.
Resultatet i presidentvalet i Uruguay ses som en motpol till grannlandet Argentina där den högerlibertarianske presidenten Javier Milei genomfört kraftiga nedskärningar som gjort över hälften av befolkningen fattiga. Ändå är Yamandú Orsi inte en radikal vänsterpolitiker. Han är känd för sin försonande stil och under valkampanjen har han föreslagit flera åtgärder som tidigare setts som högerfrågor. Han har lovat anställa 2 000 nya poliser och införa fler övervakningskameror för att möta den organiserade brottsligheten som anses vara ett av de främsta problemen i Uruguay just nu.
Tidigare har Uruguay, tillsammans med Chile, räknats som Latinamerikas säkraste land, men trots att Mujica legaliserade marijuanaförsäljningen för tio år sedan för att minska den organiserade brottsligheten i huvudstaden Montevideos förorter har kriminaliteten ökat. Med 11,2 mord per 100 000 invånare har Uruguay dubbelt så många mord som det globala genomsnittet. Statistiken har också skjutit i väg från Chile som endast har 4,5 mord per 100 000 invånare.
Den ekonomiska situationen är också något som oroat väljarna, men trots att den avgående mittenhögerpresidenten Luis Lacalle Pous lyckats skapa 76 000 nya jobb och få ned inflationen till den lägsta nivån på nästan 20 år valde väljarna att inte rösta på hans partikamrat, den 55-årige Álvaro Delgado. När 99 procent av rösterna räknats hade Yamandú Orsi fått 49,82 procent av rösterna, jämfört med 45,90 procent för högerns kandidat Álvaro Delgado.
Samtidigt som Yamandú Orsi tar över som vänsteralliansen Frente amplios nye ledare tar Mujica farväl.
– Min närmaste framtid är kyrkogården, men jag oroar mig för er unga, som när ni når min ålder kommer att leva i en mycket annorlunda värld, säger han.
I sitt segertal vände sig Yamandú Orsi till oppositionen.
– Jag kommer att vara presidenten som gång på gång kallar till nationell dialog. Budskapet kan inte vara annat än att omfamna idédiskussionen. Det är så man bygger en demokratisk republik. Länge leve Uruguays politiska partier, sade han.
Högerns kandidat Álvaro Delgado svarade.
– Om landet behöver en hand, ger jag er båda mina händer.
Grannlandet Brasiliens president, Lula da Silva, gläds över valresultatet.
”Jag vill gratulera det uruguayanska folket till genomförandet av ett demokratiskt och fredligt val, och särskilt den nyvalde presidenten Yamandú Orsi, Frente Amplio och min vän Pepe Mujica”, skriver Lula da Silva på plattformen X.