Manchester City har vunnit en av den engelska storklubbens elva senaste matcher. Det är sensationellt och historiskt dåliga siffror för tränaren Pep Guardiola. En sådan resultatrad har den 53-årige katalanen aldrig tidigare haft i sin karriär.
– Alla tänker att det är något som inte stämmer just nu, säger Jamie Hamilton.
– Vanligtvis kommer du att få höra saker som: Rodri är skadad, spelschemat är tufft, de har redan vunnit allt som går att vinna. Det är sant – det är okej. Men för mig är det mer intressant att fundera över vad som händer på planen.
Fakta.Resultatraden
15 december: Manchester United (Premier League): 1–2.
11 december: Juventus (Champions League): 0–2.
7 december: Crystal Palace (Premier League): 2–2.
4 december: Nottingham Forest (Premier League): 3–0.
1 december: Liverpool (Premier League): 0–2.
26 november: Feyenoord (Champions League): 3–3.
23 november: Tottenham (Premier League): 0–4.
9 november: Brighton (Premier League): 1–2.
5 november: Sporting CP (Champions League): 1–4.
2 november: AFC Bournemouth (Premier League): 1–2.
30 oktober: Tottenham (Carabao Cup): 1–2.
Jamie Hamilton är bartendern från Skottland som skaffade sig tränarlicens och som i vissa svenska fotbollskretsar blivit semikänd på grund av sitt snack om ”relationism” – och sin relation till Malmö FF:s tränare Henrik Rydström.
På temat Guardiola påbörjar Hamilton en utläggning om spanjorens fotbollsidé. Mycket enkelt förklarat: Guardiola vill att laget ha bollen – helst hela tiden.
– En väldigt stor anledning är försvar. Pep är en av världens mest defensiva tränare. Det är bara det att han försvarar med bollen – det är skillnaden, och det handlar om rädslan för kontringar, säger Jamie Hamilton.
Därtill adderar skotten vad han ser som Guardiolas kanske främsta knep.
– Jag skulle säga att han har lyckats övertyga världens bästa spelare att spela världens mest simpla fotboll.
Fakta.”Juego de posicisón” kontra ”relationism”
• Guardiolaskolans ”juego de posición” eller ”positional play” har till stor del dominerat fotbollsvärlden under de senaste 15 åren.
• Systemet bygger på att spelarna befinner sig i specifika ytor, vilket ger en tydlig struktur vid bollinnehav – tydliga avstånd och vinklar mellan spelarna.
• I kontrast – eller kanske som reaktion – till ”positional play” finns bland annat ”relationism”, med sina sydamerikanska rötter. Relationismen handlar i sin tur om att relationerna mellan spelarna och bollen styr, i stället för positioner och ytor på planen.
Så, vad har detta att göra med Manchester Citys plötsliga resultatmässiga kollaps?
Jo, när Guardiolas lag tröttat ut sin motståndare genom en lång period av bollinnehav, när de om och om igen flyttat bollen från sida till sida av planen – då är det dags att attackera.
– Han är väldigt skicklig på att få sitt lag att förstå när den stunden är kommen – och få laget att accelerera. Kör! De är som en maskin, säger Jamie Hamilton.
– Det är Guardiolas sätt att spela. Det är briljant på många sätt, eftersom det är väldigt svårt att spela mot.
Men, och här finns en nyckel, tror Jamie Hamilton – när saker och ting inte går vägen kan Guardiolaskolans ”positional play” vara förrädiskt. Då kan det vara svårt att lyckas behålla det där tålamodet som katalanen eftersträvar.
– Han pratade om det på en presskonferens: De attackerar för fort nu.
– När saker inte fungerar tenderar fotbollsspelaren att tänka: Vi måste göra något. Men det har i stället en rätt stor negativ effekt på Guardiolas system. När du attackerar för fort, när du inte är redo och säkrad – då kommer du att lida av fler kontringar. Och så klart, utan Rodri kommer du också att släppa till fler chanser, och släppa in fler mål.
Jamie Hamilton målar bilden framför sig. Pep Guardiola säger till Manchester Citys spelare att ta det lugnt. Sakta ned. Vad gör spelarna då?
– Stressen leder då till nästa situation. Du får spelare som inte attackerar – de är för rädda.
– Så de går från att spela för fort och att aldrig accelerera. De har då tappat vad jag kallar the sweet spot mellan bollinnehav, bollinnehav, bollinnehav – sedan attackera.
Detta sker just på grund av Guardiolas system, menar Jamie Hamilton.
– Det är systemet som ska lösa problemen. Spelarna måste så klart alltid ta beslut därute på planen, men det är beslut inom systemets regler.
– Kanske är det svårare för ett Guardiolalag att ta sig ur en formsvacka av den anledningen.
Och den där spelaren som ska ta tillfället i akt – först när det väl uppenbarar sig – och attackera? Det går att konstatera att de unga, och i tidigare klubbar så ofta sevärda, yttrarna Jérémy Doku och Sávio inte ännu lyckats anpassa sig till Guardiolas system.
Jack Grealish, enligt Jamie Hamilton kanske den bästa symbolen, är långt ifrån den frihet som gjorde honom så älskad i Aston Villa – och gjorde honom värd 100 miljoner pund.
– Så fort han kom till City (under sommaren 2021) förändrades han fullständigt.
– Samtidigt har Grealish vunnit allt med City. Men det handlar inte om det, inte om troféer, det handlar om något annat, som jag kanske till och med skulle säga är större än att vinna – om sättet fotboll spelas på.
Jamie Hamilton säger att han ”känner för de här spelarna”.
Doku är ett annat exempel:
– Han är en väldigt fröjdefull typ av spelare. Alltid lurig, alltid sevärd – vill alltid göra galna saker. Och sedan fungerar det i grund och botten inte så längre.
Här vill Hamilton pausa för att klargöra något:
– Jag gör en analys. Men det är också min åsikt, min smak – och det finns många som å andra sidan argumenterar mot mig, för att de känner fotboll på samma sätt som Guardiola, och det är helt okej, vi bör ha olika tolkningar av fotboll. Det är bra, tycker jag.
Men, för det finns ett men här också:
– Jag tycker att ett stort problem är att för många runt om i världen blev övertygade om att Guardiolas sätt på något vis i sin natur skulle vara överlägset, som om det skulle vara det rätta sättet att spela på. Jag tycker att det är ett enormt problem.
– Det måste finnas något annat här. Det kan inte vara slutet för fotbollstaktik, och att vi alla bara ska spela som Guardiola för evigt.
Bakgrund.Pep Guardiola
• Guardiola fick sitt genombrott som spelare i sitt Barcelona på 1990-talet.
• Sommaren 2008 fick han sedan tränarrollen i den spanska storklubben, efter att först gjort en imponerande säsong på bänken i B-laget.
• Debutåret i Barça slutade med att Guardiola vann allt, och hans spelsätt skulle komma att få enormt genomslag.
• Därefter har Guardiola också tränat tyska Bayern München – och nu engelska Manchester City.
• I City har Guardiola vunnit sex engelska ligatitlar, två FA-cuptitlar, fyra ligacuptitlar och en Champions League-titel.
Tror du att den sviktande formen kan få – eller tvinga – Guardiola till förändring?
– Det finns ingenting i hans förflutna som tyder på det, säger Jamie Hamilton.
Han pekar på hur narrativet faktiskt ofta varit hur skicklig Guardiola varit på just förändring genom karriären.
– Och det är sant, i viss utsträckning. Han förändras, men han förändras inom ramen för vissa större principer.
– Det är som hamburgare. Jag kan få ett oöverskådligt antal typer av hamburgare. Men det är hamburgare.
Pep Guardiola kommer inte att bli en pizza?
– Exakt. Jag tror inte det.
– Jag tror att han kommer att göra justeringar, förändringar som han alltid gjort. Jag tror att det är rimligt att anta att han kommer att hitta lösningar inom sin egen uppsättning av regler.
Bakgrund.Generationsväxlingen som inte blivit av
• I början av juni 2023 besegrade Manchester City italienska Inter i Champions League-finalen. Samtliga spelare som startade den matchen är kvar i truppen.
• City har flera viktiga spelare som börjar bli till åren: Kevin de Bruyne, 33, İlkay Gündoğan, 34, Bernardo Silva, 30, Kyle Walker, 34, Ederson, 31, och John Stones, 30.
• Visst finns där yngre förmågor på framfart, som Rico Lewis, 20, Joško Gvardiol, 22, och Oscar Bobb, 21.
• Samtidigt har klubben sålt flera unga spelare: Cole Palmer, 22, Roméo Lavia, 20, Morgan Rogers, 22, och Liam Delap, 21.
En annan fotbollstänkare är Lars Lagerbäck. 76-åringen har också noterat Manchesterlagets resultatrad från de senaste veckorna.
– Om jag hade varit i deras kläder, vilket jag inte är och aldrig kommer att vara, skulle jag nog titta över balansen i laget lite grann, säger han.
Hur mår tränaren i en sådan utsatt situation, med all press och allt ansvar?
Lagerbäck säger att det så klart är svårt att säga exakt hur Guardiola personligen reagerar, men:
– Han är ju vad jag förstår en stark person. Samtidigt är det klart att alla upplever en press. Annars har man väl inte mänskliga gener, om man inte känner det.
– Pep har en väldigt tydlig filosofi kring hur han vill jobba, och det brukar alltid vara det bästa – att försöka stå upp för den så mycket man kan.
Fakta.Lars Lagerbäck
• Har en lång tränarkarriär bakom sig, med bland annat uppdrag som förbundskapten för Sverige, Nigeria, Island och Norge.
• Tog under EM 2016 det isländska landslaget hela vägen till kvartsfinal. Önationen slog sensationellt ut England i åttondelen.
• Isländsk media skrev senare det året att Lagerbäck fick närmare 30 röster när landet gick till presidentval.
• Ledde det svenska landslaget i fem mästerskap: EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008.
Samtidigt kanske många tänker sig att Lagerbäck – som ofta gjorts synonym med en fotboll som inte direkt bygger på stora mängder bollinnehav – står långt ifrån Pep Guardiola.
– Det är definitivt en väldigt slö uppfattning att jag inte skulle respektera eller tro på den typen av fotboll. Ge mig de spelarna så skulle jag spela en likartad fotboll också!
Fakta.Citys återstående matcher 2024
21 december: Aston Villa (Premier League).
26 december: Everton (Premier League).
29 december: Leicester City (Premier League).
Läs mer:
Så blev en bartender från Skottland Malmötränarens bollplank
Pep Guardiola – mannen med ”32-minutersregeln”
Från Napoli till Malmö FF – ett nytt spel förändrar fotbollen
Säljs för en kvarts miljard – supportrarna har aldrig sett dem spela