Nyheten om påvens död kom under måndagsmorgonen och reaktionerna på hans bortgång är många.
– Han var en betydelsefull man med ett varmt hjärta. Han hade en förmåga att se världen för de betrycktas perspektiv – människor som hamnat utanför, säger ärkebiskop Martin Modéus.
Martin Modéus mötte påven i Vatikanen i maj 2024 kort efter att han blev ärkebiskop i Sverige. Därifrån minns han ett par varma och nyfikna ögon.
– Det var helt uppenbart en man som levde i bön väldigt mycket. En människa som talade med gud om sitt liv, arbete och världen vi lever i.
Martin Modéus minns även påven som en ”utsträckt” hand och en ”positiv kraft” i samarbetet med den katolska kyrkan.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att påven ”blir hågkommen för sin ödmjukhet, sin kamp mot fattigdom och social orättvisa och som en orubblig försvarare av varje människas värdighet.”
Både Martin Modéus och statsminister Ulf Kristersson tar upp påvens besök i Sverige 2016.
”Många svenskar minns särskilt påve Franciskus historiska besök i Sverige 2016 när han var med och uppmärksammade 500-årsminnet av reformationen”, säger Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.
Kardinal Anders Arborelius, som kommer att delta i konklaven där en ny påve väljs, uppmanar alla katoliker att be för påven och att söka inspiration i hans livsgärning.
”Jesu kärlek till den sårade, illa tilltygade mänskligheten och hans gränslösa medlidande lyste alltid fram i Franciskus möten med människor. När han satt hopsjunken i bön kunde han se ganska bister ut, men så snart han mötte människor utstrålade han godhet och inlevelse”, säger han i ett pressmeddelande.
Frankrikes president Emmanuel Macron menar att påve Franciskus alltid tog ställning för de svaga.
– I denna tid av krig och brutalitet har han haft en känsla för de andra, de mest sårbara, säger han.
Israels president Isaac Herzog skriver på X att Franciskus var ”en man med djup tro och obegränsad medkänsla, han ägnade sitt liv åt att lyfta de fattiga och att mana till fred i en orolig värld.”
Kondoleanserna har strömmat in från all världens ledare, bland annat i Argentina, Taiwan, Schweiz, Italien, Polen, Tyskland, Etiopien, Östtimor och Ryssland.
Storbritanniens kung Charles skriver att ”Jag och min hustru blev allra djupast bedrövade” av nyheterna om påven Franciskus död.
Texten uppdateras.
Läs mer:
Påven Franciskus har avlidit
Den vita röken som alla väntar på – så väljs den nya påven
Påven: ”Jag vill komma närmare mina bröder och systrar i Sverige”