Av alla 5 000 svampsorter som finns i skog och mark i Sverige är det bara cirka 100 som är ätbara.
– Varje år är vi särskilt oroliga för förgiftningar från svampar som innehåller amatoxiner eller orellanin. Båda kan ge livshotande symtom, säger Peter Hultén, apotekare på Giftinformationscentralen.
Amatoxin finns bland annat i vit och lömsk flugsvamp samt i den lilla gifthättingen. Först ger de magsjuka, sedan en tillfällig förbättring – men efter ett till två dygn kan leverskador uppstå, ibland följt av leversvikt.
Orellanin förekommer i toppig giftspindling och i orangebrun giftspindling. Symtomen, som illamående, frossa och huvudvärk, kommer ofta först efter flera dagar och är kopplade till njurskador.
– Tittar man på dödsfall som har skett generellt genom åren så är det i princip alltid dödsfall inom gruppen med amatoxiner, säger Peter Hultén.
Giftinformationscentralen känner inte till att det ska ha skett några dödsfall i år.
För ovana svampplockare finns det en enkel tumregel: undvik svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.
– Ett klassiskt misstag är att blanda ihop champinjon med vit flugsvamp. Champinjoner har rosa eller mörka skivor, vit flugsvamp har vita skivor, säger Peter Hultén.
I Sverige finns det över 5 000 storsvampar, det vill säga svampar som går att se med blotta ögat, men bara omkring hundra av dem är ätbara, berättar Michael Krikorev, mykolog vid SLU.
– Lär man sig känna igen vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och toppig giftspindling så är man ganska säker. Det är de vanligaste dödliga arterna, säger Michael Krikorev.
















