På onsdagen röstade riksdagen igenom att grundskolan ska bli tioårig. Det betyder att förskoleklassen tas bort och ersätts av årskurs ett i en tioårig grundskola.
Det finns ingen politisk oenighet. Övergången till den tioåriga grundskolan har förberetts under många år och över blockgränserna.
– Det viktigaste är att vi får en sammanhållen grundskola där likvärdigheten ökar, säger Lotta Edholm.
En del kanske tänker att det inte blir så stor skillnad eftersom förskoleklassen är obligatorisk och att barnen därför är i skolan.
– Men det är i dag väldigt stora skillnader mellan vad elever gör och lär sig i förskoleklass, säger Lotta Edholm.
En del får en väldigt strukturerad undervisning medan andra inte får det, vilket gör att de är olika väl förberedda när de börjar i årskurs ett, menar Lotta Edholm.
– Nu kan man se till att eleverna förbereds och få en förståelse för att läsa, skriva och räkna tidigare.
Åsa Westlund, som är Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, understryker att regeringen behöver utforma den nya läroplanen för årskurs ett så att det blir den kontinuitet och sammanhållna skolgång som är tanken.
– Det är också viktigt att leken blir kvar som pedagogiskt verktyg, och att undervisningen är anpassad efter barns mognadsnivå, säger Åsa Westlund.
Det är också viktigt att den personal som i dag jobbar i förskoleklass och kanske bara har förskolekompetens, får den utbildning de behöver för att undervisa i grundskolan, menar hon.
2023 hade 1 600 förskollärare, 35 procent, gått den vidareutbildning i hur man lär barnen läsa, skriva och räkna som erbjudits dem.
Läs mer: Tioårig grundskola ska göra att fler elever klarar kunskapskraven