Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) driver sedan våren 2023 ett forskningsprojekt där personer kan rapportera in sina fästingfynd. Det ger en fingervisning av fästingarnas utbredning och aktivitet i landet, även om det inte är en komplett bild.
Under vintern brukar fästingarna gå i dvala, men så ser det inte alltid ut numera.
– Vi har länge sagt att fästingsäsongen börjar i mars/april och avslutas i oktober/november, men det ser inte riktigt ut som att den gör det numera, säger Omazic på SVA som forskar kring fästingar och fästingburna infektioner.
Myndigheten fick i december in närmare 100 rapporter om fästingar och hittills i januari har det kommit in rapporter varje dag. Främst är det personer i Skåne, Blekinge, Småland och Västra Götaland som hittat fästingar, men fynd har gjorts ända upp till Stockholmsområdet.
– Alla får jättegärna rapportera in fästingar till oss genom att ta en bild och berätta var de har hittats, säger Omazic.
Fästingarna går normalt i dvala när temperaturen sjunker ner på minussidan, och blir aktiva igen omkring fem plusgrader. De lägger däremot inte ägg förrän det blir kring tio plusgrader.
Även om det fortfarande är ovanligt med fästingar vintertid kan det vara bra att kontrollera sina sällskapsdjur och sig själv efter promenader. Det krävs inte att man varit ute i skogen, utan fästingar kan lika gärna krypa upp på dig eller hunden i parkmiljö eller på villatomten.
– De hittas i de flesta grönområden. Kanske inte mitt i staden, men i grönare bostadsområden och i trädgårdar.
Det kan till exempel handla om att man har rådjur i närheten av bostaden, och att dessa legat i gräset på tomten.
Att vara medveten om att fästingar också är aktiva på vintern kan vara extra viktigt för sjukvården, menar Anna Omazic.
– Det är viktigt för att de ska kunna diagnosticera och behandla eventuella fästingburna sjukdomar. För det kanske inte är det första man tänker på under vintern.
Kommer varmare vintrar leda till att de blir ännu mer aktiva?
– Ja, både att vi får varmare vintrar men också om det inte blir något snötäcke, om vi har barmark större delen av året och att vi inte har någon tjäle i marken.
Fakta.”Rapportera fästing”
● I webbverktyget ”Rapportera fästing” kan du rapportera in om du hittar en fästing på dig själv, på ett djur eller i naturen.
● Där klickar du på bilden på den fästing som liknar den du hittat.
● Ange sedan var du hittat fästingen.
● Ta sedan en bild på fästingen och skicka in den via webbverktyget.
● Rör det sig om en ovanlig fästing får du information om hur du gör för att skicka in fästingen, så att SVA kan undersöka den närmare.
Källa: SVA
Läs mer:
Fästingen la krokben för drömjobbet
TBE-fallen ökar – här är smittorisken störst