Carlevana Rara Neagra Raritet 2022
Moldavien • 135 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 92401 • 85/100
Betyg 5. Rött. Spännande nyhet på den lokala druvsorten rara neagra. Druvan är vanlig i Rumänien men det är i Moldavien den gör bäst viner. Här har vi ett snyggt exempel med röd jordgubbsfrukt, krydda och en finstämd tanninrad i slutet. Tanken far till vinerna från Etna och på bordet dukar vi fram en biff tagliata med körsbärstomater, pinjenötter och parmesan. 11 400 flaskor släpps den 4 april.
Avondale Qvevri Red 2022
Sydafrika, Paarl • 169 kr • Eko • 75 cl • 13 % • TS 90455 • 86/100
Betyg 5. Rött. Från producenten som använder sig av ankor för att bekämpa skadedjur i vingården kommer här ett vin som lagras på stora lerfat nergrävda i golvet, så kallade qvevri. Lagringen bidrar onekligen med en läskande och spänstig smak med fräsch mörk frukt. Druvmixen grenache, syrah och mourvèdre öppnar upp för grillade halloumiburgare. 9 600 flaskor släpps den 25 april.
Mario Lopes Pequenos Rebentos Alvarinho 2024
Portugal, Vinho Verde • 179 kr • 75 cl • 13 % • TS 92422 • 87/100
Betyg 5. Vitt. Välkommen våren! Herr Lopes viner har ofta en utpräglad fräschör och friskhet, och det här är inget undantag. Dessutom extra allt arommässigt med blomstrande fruktträdgård, jasmin, persika och citronverbena. Som du hör är det här ett balkongvin deluxe, men komplettera gärna med kruditéer och vitlöksdipp. 2 400 flaskor släpps den 11 april.
Tua Rita Rosso dei Notri 2023
Italien, Toscana • 219 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 93242 • 89/100
Betyg 5. Rött. Stjärnproducenten och supertoskanaren Tua Rita presenterar ett relativt nytt instegsvin som liksom dyrgriparna bygger på internationella druvor. Cabernet sauvignon, merlot, syrah och cabernet franc snyggt förpackat i italiensk kostym. Körsbärsfruktigt, medelfylligt och nyanserat på ett sätt som vi sällan ser på den här prisnivån. Lyxa till det med en bättre köttbit. 3 600 flaskor släpps den 4 april.
Fulcro A Pedreira 2023
Spanien, Rías Baixas • 219 kr • 75 cl • 13 % • TS 92576 • 87/100
Betyg 5. Vitt. Stram och mineralkittlande albariño från Spaniens grönaste vinregion. Ett vin där mineralsältan precis övertrumfar persikofrukten, utan att helheten blir för hård. Ursprunget väcker tanken om färska skaldjur eller grillad bläckfisk, men det går alldeles utmärkt att ta ett glas eller två utan mat. 1 200 flaskor släpps den 4 april.
Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken 2023
Tyskland, Rheingau • 229 kr • 75 cl • 12 % • TS 91241 • 88/100
Betyg 5. Vitt. Sparris, sparris, sparris! Och varför inte en sandefjordsås med forellrom för att möta upp rieslingvinets rökiga mineralitet? Vinet är klassiskt ut i fingerspetsarna med krispiga syror och en försiktigt tropisk frukt. Byggt för lång lagring men försvinnande gott redan i dag. 1 800 flaskor släpps den 25 april.
Alta Alella AUS Bruant 2022
Spanien, Katalonien • 249 kr • 75 cl • Eko • 12 % • TS 94911 • 86/100
Betyg 4. Bubbel. Något så ovanligt som en cava producerad helt utan tillsatser. Vinet är osötat och ofiltrerat vilket ger större utrymme för eleganta brödjästaromer, citrusskal och mandel. Pigga syror och snäll mousse. Toppen som kvällens första dricka till tomatbröd och vitlöksfrästa räkor. 600 flaskor släpps den 25 april.
Domaine du Bel Air les Vingt lieux dits 2022
Frankrike, Bourgueil • 259 kr • 75 cl • Eko • 13,5 % • TS 90632 • 87/100
Betyg 4. Rött. Om du missade superkombon med cabernet franc från Loiredalen och charkbricka med paté som jag tipsade om förra veckan får du en ny chans här! Ett seriöst men samtidigt lättgillat vin o något fylligare stil. Örter, plommon, paprika och en dov jordighet. Gott nu men kan lagras ytterligare utan problem. 1 440 flaskor släpps den 11 april.
Bodegas El Paraguas Atlántico 2023
Spanien, Ribeiro • 279 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 94318 • 89/100
Betyg 5. Vitt. Fenomenalt bra vitt vin från den svala regionen Ribeiro i Galicien. Den gröna druvtrion är treixadura, godello och albariño. Frukten domineras av olika gula citrussorter som kantas av mimosa och mandel. Bakom den framskjutna fruktigheten finns läskande syror och mineralsälta. Mycket välkomponerat och garanterat kompatibelt med hemmagjorda fish and chips. 480 flaskor släpps den 11 april.
Jean-Paul & Benoît Droin Chablis 2023
Frankrike, Bourgogne • 289 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 94395 • 89/100
Betyg 5. Vitt. Priset på Chablis har seglat upp i takt med den stora efterfrågan på bourgogneviner. Det är allt mer sällan känslan av att dragit en vinstlott infinner sig, men plötsligt händer det! Det här vinet bockar av allt som en bra chablis bör innehålla, framför allt en balans mellan frukt, syra och mineral. Ännu bättre blir det ihop med en bit comtéost. 1 080 flaskor släpps den 4 april.
Gaja Ca’Marcanda Promis 2022
Italien, Toscana • 379 kr • 75 cl • 14 % • TS 90231 • 90/100
Betyg 5. Rött. Ett av Gajas mest populära viner görs i Toscana på en mix av merlot, syrah och sangiovese. Årgång 2022 är snyggt polerad med olika kulörer på körsbärsfrukten inramad av ekfat. Vill du dricka på studs rekommenderar jag en vända i karaff, men allra störst behållning får du med tålamod. Glöm bort vinet i garderoben ytterligare fem år så har alla bitar fallit på plats. Oavsett när så är det grillade lammracks som gäller. 5 400 flaskor släpps den 4 april.
Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2022
USA, Sonoma Coast • 499 kr • 75 cl • 13 % • TS 90453 • 92/100
Betyg 5. Rött. Om du någon gång ska unna dig en riktigt bra pinot noir har du chansen här. Receptet stavas perfektion och balans. Det finns absolut mer kraftfulla och smakmättade viner men det här är något annat. Lyxig, snygg och finkornig i texturen. Parfymigt rödfruktig på toppen och dovt kryddig i botten. Servera till ankbröst, linser och skysås. 672 flaskor släpps den 11 april.
Läs mer om dryck
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!