För Marianne Viklund, hennes sambo och deras två barn som bor i Nysele, 18 kilometer öster om Storuman i Västerbotten, är bron över Umeälven avgörande för att vardagen ska gå ihop. I tisdags skrev DN att statliga skogsbolaget Sveaskog ville stänga bron för gott.
– Stängs bron permanent, då kan vi förmodligen inte bo kvar, sa Marianne Viklund till DN.
Nu bekräftar Tord Eriksson, produktionschef för Vattenfall vattenkraft, för DN att bron kommer att stängas av från och med i morgon, fredag.
– Vi vet inte i vilket skick bron är eller vad den tål för belastningar. Därför har Svevia fått i uppdrag att spärra av bron och skylta om så att eventuell trafik leds om på andra vägar.
Marianne Viklund fick beskedet via ett mejl från Vattenfall strax innan klockan 11 när hon och sambon drack förmiddagskaffe. Hon berättar med gråten i halsen att hon såg mejlet och tänkte ”bra, nu kommer information”.
– Men vi fick inte den informationen som jag hade väntat. Jag började gråta direkt. Nu är man i katastrofmode, vi får ta en sak i taget.
Till en början kommer familjen att lösa situationen genom en lånad bil som ska stå på andra sidan bron, dit de ska ta sig till fots.
– Det går väl bra nu men när det kommer snö och kyla och plogbilen inte kan köra över bron har jag svårt att se hur vi ska klara det.
För Marianne Viklund med familj finns två alternativa vägar att ta sig över älven när bron stängs. En sträcka österut på åtta mil vilket enligt Marianne Viklund tar nästan två timmar enkel väg. Det finns en kortare väg på 4,5 mil, men även den tar en och en halv timme enkel väg.
Historien om bron över Umeälven
År 1960 grävde Vattenfall en ny kanal till kraftverket några kilometer bort. Vattnet blev mer strömt, vilket hindrade isen från att lägga sig över älven. Som kompensation byggde Vattenfall den bro som Sveaskog nu vill stänga av.
I ett mejl från Sveaskog till DN skriver bolaget att det är Vattenfall som äger bron och därmed kan fatta beslut om stängning. Enligt Sveaskog kommer bron behöva stängas eftersom den inte går att förstärka. Vattenfall stänger nu av bron och ska göra en ny besiktning av bron för att undersöka vad den tål och om någon typ av trafik kan färdas på bron.
Hon är rädd för att barnen kommer att påverkas negativt av brostängningen och menar att de nog får ta hjälp av farmor och mormor inne i stan, att barnen får stanna där efter skolan.
– De tycker det är jättejobbigt, de ser på oss att vi påverkas och hör vad som händer. Jag tycker inte alls de har tagit barnens perspektiv i beaktning.
Parallellt med stängningen av bron kommer Vattenfall att göra en ny besiktning för att undersöka vad bron tål och om någon typ av trafik kan färdas över bron. Men enligt Tord Eriksson har de inget datum för en ny besiktning. Han vet heller inte hur lång tid den kan ta.
– Jag har en förhoppning om att vi kan få till en besiktning så snart som möjligt, det är beställt.
Tord Eriksson säger att de beklagar den situation som har uppstått för de boende i området men understryker att de sätter säkerheten först genom att stoppa trafiken.
Marianne Viklund hade önskat att de hade kunnat få mer framförhållning än en dag. Hon upplever inte att Vattenfall förstår allvaret för familjen.
– Det känns så dumt att det är först när man går ut i media så blir det bråttom att lösa saker, annars har det inte varit någon brådska sedan i mars, säger hon.