Listan över brott som de åtta personerna misstänks för är lång. Åtalet som väcktes på torsdagen omfattar bland annat grov mordbrand, grov utpressning, övergrepp i rättssak och grova bokföringsbrott. En av de åtalade är advokat och misstänks för att ha främjat ett försök till utpressning mot en företagsledare genom att ”medverka vid försök att föra över egendom från målsäganden till gärningsmännen”, enligt ett pressmeddelande.
Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har samarbetat i ärendet, där Anna Stråth, senior åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, leder förundersökningen.
– Utpressningsförsöket är synnerligen allvarligt. En företagsledare har under en längre tid mottagit hot och krav på betalning om 100 miljoner kronor. Även företagsledarens nära kollegor har mottagit hot, säger hon i ett pressmeddelande.
Familjen till företagsledarens kollega blev också utsatta för ett brandattentat, enligt Anna Strååth.
– Som ett led i utpressningsförsöket utsattes en av kollegornas villa för ett brandattentat i november 2023. Familjen var hemma och kunde släcka branden innan någon person skadades, säger hon.
Det var i november 2023 som DN kunde avslöja att den tidigare vd:n för investmentbolaget Fastator, Joachim Kuylenstierna, hade pressats på 100 miljoner kronor av personer med kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot. Vd:n fick flera hot skickade till sig i oktober förra året via meddelandetjänsten WhatsApp med uppmaningar om att betala stora summor pengar till en person.
Några dagar senare blev en av Joachim Kuylenstiernas kollegor förföljd av en bil när han lämnade sitt hem. Kollegan lyckades fotografera bilen, vilket ledde till att två personer med koppling till Vårbynätverket kunde gripas. Vårbynätverket hade vid denna tid lierat sig med Foxtrot.
I november skedde sedan ett brandattentat mot en företagsledare med koppling till Fastator. Någon hade vid tillfället kastat brandfarlig vätska mot företagsledarens hus och tänt på, enligt en larmrapport som DN tog del av tidigare.
Joachim Kuylenstierna ville inte vid tillfället kommentera händelsen.
– Jag har inga som helst kommentarer, sade han då.
Björn Rosengren, styrelseordförande i Fastator, kommenterade vid tillfället händelsen:
– Vi ser oerhört allvarligt på det som hänt och har vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs, mer kan jag inte säga, sade han då.
I april förra året häktades fyra personer missänkta för utpressning, flera hot och två mordbränder som kopplas till ärendet. Två av dessa fyra personer hade då också starka kopplingar till Jonas Falk som tidigare har dömts för omfattande kokainsmuggling men som senare friades från dessa misstankar.
Jonas Falk häktades den 13 augusti i år av Södertörns tingsrätt och misstänks för försök till grov utpressning och medhjälp till grov mordbrand. Kort efter häktningsbeslutet greps han av spansk polis i närheten av Barcelona, enligt Anna Strååth.
– Jag hade varit i kontakt med spansk polis på förhand och informerat dem om att jag hade för avsikt att utfärda en europeisk arresteringsorder, det vill säga be dem om hjälp att gripa honom för att sedan överlämna honom till Sverige. För att kunna utfärda en sådan arresteringsorder behövs ett häktningsbeslut, sade hon till DN tidigare.
Vad misstänks han ha haft för roll i härvan?
– Han är misstänkt för att ligga bakom utpressningen, alltså vara huvudman i ärendet, sade Anna Strååth.