Debatt: Kunglig hudvård
Tänk så man har saknat hudvård tillverkad av schweiziska antroposofer men med en svensk prinsessas varumärkesglans! Tur då att Madeleine Bernadotte fyller detta gapande hål på skönhetsmarknaden. I veckan kom nyheten att prinsessan ska lansera ett hudvårdsmärke i samarbete med Weleda, ett företag startat 1928 av den homeopatiska medicinens anmoder Ita Wegman.
På Instagram skriver Madeleine att hon startar ”Europas första naturliga, ansvarsfulla och generationsöverskridande hudvårdsmärke”, men framför allt blir det Europas första prinsesslanserade kräm baserad på ingredienser som är biodynamiskt odlade, en esoterisk odlingspraktik som enligt Rudolf Steiners lära bland annat innebär att ”småhackade barkbitar av ek läggs i en skalle från något husdjur, omges av torv och grävs ned i marken”!
Bör prinsessor kränga hudvård, även om det är ”som privatperson”? Nej, menar DN:s Susanne Nyström, men det är en utveckling som ligger i tiden och snart har vi en hel drös apanagelösa prinsar och prinsessor som ska försörja sig.
GP:s Caroline Hainer tycker att prinsessan ljuger när hon säger att hon ska ”fokusera på barns bästa” – ”det allra bästa för barnen är att inte grunda ytterligare ett skönhetsmärke”, menar Hainer. Tilda Wahlström på Flamman är också trött på skönhetsprodukter: ”Sluta, Madeleine – jag drunknar i foundation”. I DN dubbar Johannes Klenell henne till ”näringsidkande grisch”.
Kanske har prinsessan dessutom gjort sig skyldig till en influerares värsta brott: att inte reklammarkera sitt inlägg. Tidningen Resumé menar att Madeleines inlägg på Instagram kan betraktas som marknadsföring – men hovet svarar att syftet var ”att informera” och att prinsessan framöver ska ”följa lag och ordning”.
Hur som helst har prinsessan fingret i luften – sällan har antroposofi varit så på tapeten som just nu, när det stora Hilma af Klint-konstbråket rasar. Snart kommer alla pressa in röllekablommor i urinblåsor från kronhjort.
Veckans ord: Undertextare
Oväntat nog står det slutliga slaget om huruvida man ”spenderar” eller ”tillbringar” tid i realityserien ”Love is blind”. Doldisarna som skriver textremsorna till programmet och kämpar heroiskt för att räta ut deltagarnas röriga metaforer, anglicismer och språkliga misstag har hyllats i bland annat Expressen.
Veckans citat:
”Man måste ha lite humor och vara lite skämtsam”
Kulturminister Parisa Liljestrand säger i GP:s podcast ”Makten med Carlsson Tenitskaja” att hennes utbuade tal på Göteborgs filmfestival – där hon bland annat kritiserade filmbranschen för att den ”inte är tillräckligt kommersiell” och tidigare kulturministrar för att de försökt vara ”branschernas bästa kompisar” – var ett försök att skoja.
Veckans siffra: 3,5
DN recenserade fyra av Kents sex återföreningskonserter – och snittbetyget blev 3,5. Totalt såg nästan 240 000 personer spelningarna på 3 arena i Stockholm.
Veckans toppar:
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.
Film. ”All we imagine as light”
Vardagsnära, romantiskt och poetiskt om kvinnlig vänskap med den brusade storstaden Mumbai som hektisk fond. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Hanna Johansson, ”Body double”
Gåtfull, thrillerartad roman som konstfärdigt planterar en osäkerhet i läsaren. Hela boklistan hittar du här.
Musik. Lisa Nilsson, ”Uteblivna vi”
Lyxiga stråkarrangemang och genuint tonfall. På sin comeback finner Lisa Nilsson äntligen sig själv. Hela albumlistan hittar du här.
Strömmat. ”The studio”
Gränslöst navelskådande och hysteriskt uppskruvad Hollywoodsatir om en jagsvag studioboss. Apple TV+. Hela strömningslistan hittar du här.
Störningsjouren
Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se
Vintershorts
Älskade Störningsjour! Jag stör mig på alla dessa (män) som envisas med att gå omkring, helt bekymmersfritt, med shorts genom hela den råkalla vintern här i Göteborg. Gärna med bara en t-shirt till. När jag huttrar i min fårpäls. Vad har de som inte jag har? Vad är det för fel på dem?!
Gnällspiken
Obesvarade samtal
Jag retar upp mig på telefonerna som ringer och ingen svarar i slutet av ”Efterlyst”. Troligen är det medarbetare till Hasse Aro som ringer för att uppmuntra tittarna att ringa om de har upplysningar om brott.
Jarmo
Överrepresenterade rökare
I serier och filmer som ska spegla våra 50-, 60-, 70- och 80-tal så röks det kopiöst i var och varannan scen, nu senast i Stenbeckserien. Man får intrycket att nio av tio var rökare av gigantiska mått. Sluta genast upp med denna vrångbild. På 60-talet var det knappt hälften av alla vuxna män som rökte och antalet kvinnor låg runt tio procent. På 70- och 80-talen säkert ännu lägre.
Vänliga hälsningar, Jan Emmerberg