Veckans debatt: Reality-tv
Minns ni när det var en brett folkligt förankrad åsikt att dokusåpor var omoralisk skit och i vissa fall rent hälsovådlig mobbnings-tv? Det var över ett kvartssekel sedan, ”Expedition: Robinson” och ”Big brother” var nya och kontroversiella format, en debatt lika fjärran och ålderdomlig som den om videovåld.
Men den senaste veckan har något börjat bubbla. Är det en ny våg av reality-kritik vi ser, eller bara gammal vanlig kultursnobbism? Expressens kulturchef Victor Malm har åtminstone definitivt inte sett säsongsavslutningen av ”Love is blind” och är rasande över förflackningen. ”Det är vedervärdigt att ni tittar”, skriver han i en krönika, och konstaterar samtidigt – möjligen en smula motsägelsefullt – att ”reality är för dagens Sverige vad romanen var för det framväxande 1800-talets borgarskap, en kulturell dominant och social ritual som låter oss förstå oss själva, varandra och världen”. Hoppla! Tänk att det var det man ägnade sig åt när man slött fördrev en trött timme före läggdags.
Malm är också kritisk till att Netflix uppmuntrar till elaketer om realitydeltagarna i kommentarsfälten på strömningstjänstens eget Instagramkonto. Men, frågar Tara Moshizi i DN, varför sätter han då inte en reporter på att ringa och ställa kritiska frågor till Netflix? Moshizi saknar 00-talet när dokusåporna kanske inte var bättre, men medierna åtminstone orkade göra riktig journalistik om dem.
Samtidigt som ”Love is blind” gått i mål har ”Läckbergs” haft premiär. ”En ojämförbart trist soppa förklädd till reality”, tycker Elias Björkman i SvD. Familjen verkar ”vara genererad av en AI”, tycker Aase Berg i DN. Snart börjar nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” i SVT! Ännu en chans att förstå oss själva, varandra och världen.
Veckans ord: Potatismoslagen
Regeringen vill införa brottet förolämpning mot tjänsteman – eller ”potatismoslagen”, som DN:s Kristina Lindquist döpte om den till i en kolumn i veckan. ”Poliser måste tåla att bli hånade”, menade hon – och drog paralleller till Sjöwall Wahlöös roman från 1970 där två poliser blir kränkta av att en treåring ropar ”polis, polis, potatismos” åt dem.
Veckans citat:
”Måste man veta vilka alla är hela tiden?”
Kulturminister Parisa Liljestrand gästade ”Fördomspodden” där det framkom att hon inte känner till regissörerna Christopher Nolan, Bo Widerberg eller Tomas Alfredson.
Veckans siffra: 7
Bruce Springsteen ger ut en samlingsbox i juni med sju tidigare outgivna skivor – ”fullständiga album” som han själv beskriver dem, med totalt 83 låtar gjorda mellan 1983 och 2018.
Veckans toppar
Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.
Film. ”Bird”
Sagolik magisk realism från det bortglömda England i denna varma och vilda uppväxtskildring. Hela filmlistan hittar du här.
Bok. Hanna Johansson, ”Body double”
Gåtfull, thrillerartad roman som konstfärdigt planterar en osäkerhet i läsaren. Hela boklistan hittar du här.
Musik. Greentea Peng, ”Tell dem it’s sunny”
Sökaren Aisha Wells smälter samman klassisk soul med astrologiflum och reggae. Hela albumlistan hittar du här.
Strömmat. ”Dying for sex”
Lysande om en döende kvinna som utforskar sina sexuella begär för att känna sig levande. Disney +. Hela strömningslistan hittar du här.
Störningsjouren:
Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se
Vitsippor
Varför har vädret i SVT vitsippor som vinjettbild i mitten av mars? Ingenstans i Sverige har våren kommit så långt, det finns på sin höjd blåsippor. Sippa som sippa, blomma som blomma eller hur är det tänkt?
Helena
Narrativ
Jag stör mig på att det tidigare överanvända ordet berättelse har tagits över, i olika sammanhang och med olika betydelse, av det nu överanvända ordet narrativ.
Karin Barron
Robottextning
SVT:s textning av nyheterna är häpnadsväckande dålig. I en och samma sändning av Rapport stavades Zelenskyj på minst fem olika sätt: Sellinski, Cellinsky, och så vidare. Aldrig rätt. Det är uppenbart att det är någon slags robot som skriver det den hör, men det distraherar från själva nyheterna och gör att man ligger vriden i skrattparoxysmer ibland när den helt spårar ur. Sluta texta, eller använd promptertexten!
Cecilia
Läs mer:
Aase Berg: Realityserien ”Läckbergs” får ”Truman show” att kännas autentisk
Kristina Lindquist: Poliser måste tåla att bli hånade