De senaste två åren har det kommit en rad rapporter som visar att risken för en kraftig försvagning av Amoc är större än vad man tidigare trott.
Amoc, som står för Atlantic meridional overturning circulation, är det stora system av havsströmmar i Atlanten där Golfströmmen ingår. Om Amoc skulle försvagas kraftigt, eller rentav kollapsa helt och hållet, skulle det få förödande konsekvenser för klimatet. Det är alla forskare överens om. Hur sannolikt det är, råder det dock delade meningar om.
Nu har forskare vid Met Office, Storbritanniens motsvarighet till det svenska SMHI, sett att Amoc, av allt att döma, är mer motståndskraftig mot klimatförändringen än vad man hittills trott. Enligt forskarna, som presenterar sina resultat i tidskriften Nature, kan det bli starka vindar på det södra halvklotet som kommer att rädda oss.
– Forskarna har gjort nya analyser av tidigare simuleringar, även de mer extrema, men någon fullständig kollaps ser man inte, säger Magnus Hieronymus, forskningsledare för havsklimat på SMHI, som inte varit delaktig i den aktuella forskningen.
Amocs norra del, Golfströmmen, är den vinddrivna havsström i Atlanten som transporterar varmare vatten från den Mexikanska golfen längs ytan mot nordvästra Europa. Utan denna havsström skulle norra Europa vara betydligt kallare än vad det är i dag. När vattnet når norra Atlanten kyls det av, sjunker och flödar tillbaka söderut på djupare vatten. Det vatten som sjunker måste dock komma upp någonstans och det sker längst i söder, i Södra ishavet.
– Hur vattnet kommer upp var länge ett mysterium. I dag vet man att det sker med hjälp av så kallad Ekmanpumpning, döpt efter den svenske oceanografen Walfrid Ekman. Längst i söder finns starka vindar som trycker vattnet mot ekvatorn. Det vatten som transporteras norröver måste ersättas och det gör det med det vatten som kommer från djupet, säger Magnus Hieronymus.
Frågan är dock hur mycket den här pumpen påverkas av klimatförändringen. I dag har koldioxidhalten i atmosfären ökat med cirka 50 procent, jämfört med hur den var före den industriella revolutionen. I den aktuella studien analyserade de brittiska forskarna olika simuleringar. I en av simuleringarna var koldioxidhalten fyra gånger så hög, jämfört med förindustriella nivåer.
– Fyra gånger är extremt mycket, men det man såg är att Amoc inte stängs av. Den försvagas, men den kollapsar inte. Det har att göra med att den här pumpen är ganska oberoende av klimatförändringen. Det finns fog för att tro att de här vindarna kommer att tillta i styrka, vilket snarare kan komma att förstärka pumpen, säger Magnus Hieronymus.
Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. För i forskarnas samtliga scenarion försvagades Amoc. I det mest extrema fallet med i snitt 50 procent, vilket skulle få stora konsekvenser för klimatet. Även mindre förändringar är dåliga nyheter, eftersom styrkan hos Amoc är proportionell mot den värme som Golfströmmen för med sig norrut. Alltså. Ju svagare Amoc, desto större klimatpåverkan.
Hur ser det ut i dag, har man sett att Golfströmmen eller Amoc har försvagats?
– Eftersom de mätserier som finns är för korta och det är väldigt svårt att mäta finns det inga observationer som stödjer det. Så nej, man har inte sett det. Däremot finns det en hel del indirekta bevis, så kallade proxystudier, som talar för att Amoc har mattats av något.
Läs mer:
Är Golfströmmen på väg att kollapsa?
Till snöflingornas försvar: Därför behövs riktiga vintrar