I tätbefolkade al-Mawasi i södra Gaza, dit en stor del av Gazas befolkning har tvingats på flykt, befinner sig Unicefs Rosalia Bollen när DN når henne över telefon. Det är ett kustnära område som mestadels utgörs av strand och sanddyner. Här bor barnfamiljer i bristfälliga tält som inte alls skyddar mot kyla, vind och regn. De är tillverkade av plast, filtar eller det material som finns tillgängligt för stunden.
Nu i december sjunker temperaturen till runt sex grader under nätterna i Gaza. Men den värsta delen av vintern, månaderna januari, februari och början på mars, står befolkningen fortfarande inför.
– Det är en isande kyla, det öser ner regn och det finns en ihållande risk för översvämningar när infrastrukturen har förstörts. Samtidigt saknar de flesta skydd, mat och har utslagna immunförsvar, säger Rosalia Bollen.
Många av familjerna har redan tvingats på flykt fem till tio gånger och behövt lämna efter sig sina tillhörigheter. Därför saknar de flesta av barnen varma kläder och skor som behövs för att klara av ytterligare en kall vinter.
– Många bär sommarkläder och går runt barfota eller i flip-flops. Förhållandena är väldigt, väldigt svåra. Barnen är förtvivlade, säger hon.
Samtidigt är de humanitära och sanitära förhållandena fortsatt svåra. Sjukdomar som enkelt hade kunnat motverkas vid normala omständigheter fortsätter att spridas snabbt, med hundratals fall av vattkoppor och hepatit. Tusentals barn lider även av olika hudåkommor. Vintervädret bidrar samtidigt till att öka barnens lidande, enligt Unicef.
Majoriteten av barnen lider även av diarré vilket innebär att de inte kan tillgodogöra sig den lilla mängden näring som finns, bland annat genom de högenergibars som Unicef delar ut.
Luftvägsinfektioner har även blivit vanligare när familjerna tvingas att elda med plast när det saknas gas för matlagning.
– Vi ser att många barn letar i skräpet efter plastdelar som de kan bränna för att laga mat, säger Rosalia Bollen.
Samtidigt är närvaron av död och fysisk skada ständigt närvarande, även hos de yngsta barnen. Enligt en ny rapport som hjälporganisationen War Child har tagit fram tillsammans med Community training centre for crisis management (CTCCM) i Gaza känner i princip alla att döden är nära.
Hälften har uttryckt att de själva vill dö och en lika stor andel tror att de kommer att dö. I snitt har fyra barn dödats dagligen i Gaza sedan i början av november, enligt Unicef. De senaste 14 månaderna har över 14 500 barn dödats.
I princip vartenda barn som är vid liv i Gaza har förlorat familj eller vänner, enligt Unicef.
– Den här morgonen träffade jag en femårig pojke när vi delade ut vinterkläder till funktionsnedsatta barn. Han hade förlorat synen efter att hans hem hade bombats för några månader sedan, och led fortfarande av en skallskada och stora brännskador över hela kroppen. När vi frågade honom om hans upplevelser sa han: Mina ögon kom till himlen innan jag gjorde det, berättar Rosalia Bollen.
Liknande uttryck stöter hon på ofta bland barnen. Unicef bedömer att alla Gazas barn är i behov av psykosocialt stöd.
– Barnen kan inte återhämta sig så länge striderna fortsätter, vilket är källan till traumat. Det konstanta ljuden av drönare och stridsflygplan gör såklart barnen skräckslagna. Vi är djupt oroade över att detta kommer att ha livslånga konsekvenser för en hel generation.