Ingredienser.Vit sparrissoppa med riesling och körvel
3–4 portioner
300 g vit sparris
½ dl färsk körvel eller dragon
1 liter hönsbuljong
2 dl riesling eller annat torrt vitt vin
1 skalad solovitlök
2 skalade potatisar (cirka 150 g)
1 lagerblad
2 dl vispgrädde
1. Se över sparrisarna. Skär bort ett par centimeter av ändarna. Skala om det behövs. Skär dem i små bitar. Plocka bladen från körveln. Spar både blad och stjälkar.
2. Koka upp buljongen i en kastrull och lägg i sparris, vin, vitlök, potatis, lagerblad och körvelstjälkar. Efter 5 minuter, fiska upp sparristopparna och lägg åt sidan. Koka ytterligare 5 minuter.
3. Mixa hela soppan noga med en stavmixer. Sila (och var noga med att pressa igenom så mycket som möjligt i silen).
4. Sjud upp igen och tillsätt grädden. Sjud försiktigt utan lock i några minuter. Smaka av med salt. Soppan ska vara ganska rinnig, späd om det behövs.
5. Servera varm med sparrisknopparna och körvelbladen som garnityr.
Läs mer: Prima primörer – fem recept med vit och grön sparris
Läs också Jens Linders krönika: Vit sparris behöver en kram av sås